Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM: U Radnoj grupi za izradu medijskog zakona i organizacije koje krše pravo na slobodu udruživanja novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 07. 2021.

Izvor: UNS

UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM: U Radnoj grupi za izradu medijskog zakona i organizacije koje krše pravo na slobodu udruživanja novinara

Udruženje novinara Srbije, Koalicija za slobodu medija i ANEM skreću pažnju javnosti da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković u sastav Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima ušli i predstavnici organizacija koje su najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, pogotovo na lokalnom nivou vlasti, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda.

UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM podsećaju da u obrazloženju odluke ministarke Gojković piše da su pozivi za dostavljanje predloga za članove Radne grupe upućeni „organizacijama civilnog društva za koje se smatra da mogu doprineti izradi Nacrta zakona“. Bliži kriterijumi koje te organizacije treba da ispune nisu navedeni, kao ni kome je sve poziv dostavljen. Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika. Znamo da su u sastav Radne grupe izabrana 34 predstavnika kako u odluci piše „državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja“.

Jedini kriterijum za izbor u Radnu grupu za izradu nacrta medijskog zakona, prema pozivu Ministarstva kulture i informisanja, bio je da predstavnik organizacije bude pravnik po struci s obzirom na to da se radi na normativnim poslovima. Iz odluke ministarke jasno se vidi da taj uslov samo Ministarstvo nije poštovalo i da su u Radnu grupu za izradu nacrta medijskog zakona izabrane i osobe koji nisu pravnici.  

UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM podsećaju da je UNS pisao u martu, posle sastanka ministarke Gojković sa predstavnicima, kako je tada zvanično saopšteno „novinskih udruženja Prouns, Komnet, Društvo novinara Srbije, Asocijacija radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika“, da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, da ne mogu da kažu koliko članova imaju odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim organizacijama, pojavljuju i u drugim. 

Na sastanku sa predstavnicima kako je navedeno „novinskih udruženja“ ministarka Gojković tada je rekla da će razmotriti način da i oni u narednom periodu budu zastupljeni na adekvatan način i prvi korak u tom pravcu svakako je odluka ministarke Gojković od 30. juna da ove organizacije, uz udruženje „Nova mreža Srbije“, uključi u pisanje medijskog zakona.

Iz iskustva UNS-a, uoči izborne skupštine, kada je došlo do masovnog kolektivnog učlanjivanja iz organizacije PROUNS (Profesionalno udruženje novinara Srbije) u UNS jasno je da je to bila odluka medijskih vlasnika i menadžmenta kojom je zloupotrebljeno pravo novinara na slobodu organizovanja i udruživanja.

                                                    Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 8. jula 2021. godine

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija NUNS, NDNV, PU Lokal Pres i Slavko Ćuruvija Fondacija)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi