Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS poziva frilensere da se učlane u Klub
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 05. 2021.

Izvor: UNS

UNS poziva frilensere da se učlane u Klub

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva kolege da se učlane u Klub frilensera i honoraraca novinara, snimatelja i fotoreportera koji je juče osnovan, kako bi udruženi i zajedničkim delovanjem pomogli u borbi za ravnopravan status i bolje uslove za rad kolega.

Pitanje radnog staža frilensera, ostvarivanje prava na penziju, životno osiguranje, pravo na amortizaciju opreme i akreditacije, autorska prava, bezbednost novinara, snimatelja i fotoreportera, bile su teme o kojima su kolege sinoć polemisale na osnivačkom skupu u Pres centru UNS-a. Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije i član UNS, predložio je da ove teme budu pretočene u radne zadatke.

Na skupu, koji je vodio Mančić, uz gosta advokata Miodraga Stišovića, bilo je prisutno 28 frilensera, dok je onlajn, preko platforme Zum, njih 17 pratilo sastanak. Odlukom većine članova UNS-a prisutnih na prvom sastanku, Zvezdan Mančić izabran je za predsednika Kluba, koji je sekcija pri Udruženju novinara.

Članovi Kluba počinju sa radom na cenovniku usluga, autorskim pravima, obračunavanju radnog staža i ostvarivanju prava na penziju, akreditacijama i bezbednosti kolega. Formirani su timovi koji će se baviti temama koje su od značaja za egzistenciju novinara.

Da biste postali član Kluba svoje podatke sa kontaktima potrebno je poslati na imejl: zvezdan.mancic@uns.rs.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

31.05.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 12:04

Re:

To sto je neko frilenser, ne znaci da je nenovinar.
Mnoge kolege rade na crno, za honorare koji im kasne i da ne navodim dalje.
Svi bi mi voleli da smo te srece, pa da radimo uz puno radno vreme, zaradu i placene doprinose, a ne da od novca koji zaradimo, moramo sami da mislimo o stazu. Neki su prinudni frilenseri.
Ne budite surovi prema kolegama, jer ne znate ko kakvu bitku bije. Pitajte lokalne medije malo kako im je, tacnije, kolege.

Odgovori
sub

15.05.

2021.

Trt [neregistrovani] u 08:22

Stizu i mesari

UNS učlanjuje nenovinare. Nova jadnoća posrnulog udruženja

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi