Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Niz pretnji novinarima prethodnih dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 09. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Niz pretnji novinarima prethodnih dana

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva policiju da ispita okolnosti svih incidenta koji su se desili prethodnih dana a u kojima je prećeno novinarima.

Urednik portala Snews Medin Halilović obavestio je UNS da mu je juče na novinarskom zadatku u Novom Pazaru nepoznata osoba pretila da će biti „zasut mecima“. Incident se, navodi, desio u blizini pripadnika policije koji nisu reagovali, iako su videli šta se dešavalo.

Halilović kaže da su novinari i fotoreporteri, izveštavajući o štrajku glađu Ruždije Šabotića ispred bolnice, bili uznemiravani i da im je bio onemogućen rad. Rečeno im je da ne fotografišu jer se nalaze u „crvenoj zoni“. „O kakvoj crvenoj zoni je reč, kada smo mesecima izveštavali ispred te bolnice?“, pita urednik portala Snews.

U subotu, tokom ponovljenih izbora, u mestu Pocerski Pričinović kod Šapca desio se incident kada je na snimatelja Televizije Šabac Žarka Nikolića nasrnula muška osoba. Snimak je objavljen na Fejsbuku.

Novinarka Televizije Šabac Isidora Kovačević rekla je za UNS da su u subotu od građana dobili informacije da se u blizini dva biračka mesta u Šapcu navodno kupuju glasovi, te su otišli da to kamerom zabeleže. Kaže da je snimatelj Nikolić bio vređan i uznemiravan i kod Osnovne škole „Laza Lazarević“, ali da za to ne postoji video dokaz.

UNS je u bazu napada zabeležio i slučaj pretnje smrću na Tviteru direktoru vesti i programa Njuzmaks Adrija Slobodanu Georgievu, posle najave da će u tom programu biti emitovan intervju sa Milom Đukanovićem. Za UNS kaže da gotovo ispod svake svoje objave na Tviteru dobija uvrede ili pretnje, a da policija na ozbiljne reaguje jer ih javno objavljuje.

UNS će o svim ovim pretnjama obavestiti Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

09.09.

2020.

Milan Đokić [neregistrovani] u 22:48

Policija

Samo jedno pitanje. Možete li da istražite postoji li policija u Srbiji?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi