Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Novinari na sudu - statistika  |  Za dve i po godine 767 tužbi zbog povrede autorskih prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinari na sudu - statistika

21. 11. 2016.

Autor: I. N. Izvor: UNS

Za dve i po godine 767 tužbi zbog povrede autorskih prava

„Od početka 2014. godine do 31. jula ove godine sud je primio 767 tužbi zbog povrede autorskih prava od kojih je do 31. jula rešena polovina“, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u Višem sudu u Beogradu. Većinu ovih predmeta čine povrede autorskih i srodnih prava u medijima. Kako je navedeno u odgovoru UNS-u, zbog povrede Zakona o autorskim i srodnim pravima sud je u 2014. godini primio 296 tužbi, u 2015. bilo je 307 tužbi, dok su 164 tužbe primljene u prvih sedam meseci ove godine.

Najstariji predmet u oblasti autorskih prava koji se u Višem sudu u Beogradu vodi kao nerešen datira iz 1981. godine, a nakon njega predmet iz 1997. godine. 

„Viši sud je 2014. godine rešio 152 predmeta, od kojih je 85 rešeno donošenjem presude, dok je 67 predmeta rešeno na drugi način. U 2015. godini sud je rešio 316 predmeta, tako što je u 175 predmeta doneta presuda, dok je 141 tužba okončana na drugi način. Za prvih sedam meseci ove godine rešeno je 211 predmeta, od čega je u 150 presuđeno, a na drugi način rešen je 61 predmet“, navode u Višem sudu.

Nezadovoljne parnične stranke na ove presude Višeg suda u Beogradu imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

„Apelacioni sud je u 2014. godini ukinuo 19 (24,36%), a preinačio 3 presude (3,85%). U 2015. godini ukinuto je 14 (16,67%), a preinačeno je 2 (2,38%) presude, dok je u prvih sedam meseci ove godine ukinuto 7 (8,54%), a preinačena je jedna presuda (1,22%)“, rečeno je UNS-u u Višem sud u Beogradu.

Podsetimo, povredu autorskog ili srodnog prava predstavlja neovlašćeno korišćenje tuđeg autorskog ili srodnog dela, neplaćanje naknade propisane zakonom ili ugovorom, kao i neizvršavanje drugih obaveza prema nosiocu autorskog ili srodnog prava, propisanih odredbama Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Tekst je nastao u okviru projekta "Novinari na sudu - Vodič kroz sudsku praksu za novinare, fotoreportere, urednike i vlasnike medija" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi