Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Počelo suđenje “Novostima” po tužbi Jelene Jovović za mobing
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

01. 10. 2015.

Autor: Momir Ilić Izvor: UNS

Počelo suđenje “Novostima” po tužbi Jelene Jovović za mobing

Svedoci potvrdili navode iz tužbe novinarke Jelene Jovović da je direktor i glavni urednik NID Kompanije „Novosti“ AD Ratko Dmitrović samo usmeno obavestio da je smenjena sa mesta urednika dodatka „Život plus“ i da je više od 14 meseci čekala na rešenje o raspoređivanju na novo radno mesto

 

Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje po tužbi novinarke Jelene Jovović protiv Novinsko-izdavačkog društva Kompanija Novosti AD radi sprečavanja zlostavljanja na radu.

Na prvom ročištu, održanom 29. septembra ove godine, saslušano je četvoro svedoka koji su potvrdili navode novinarke o njenom šikaniranju i ometanju da obavlja radne zadatke.

U tužbi se ukazuje da je Jelana Jovović aprila 2008. godine imenovana za urednika Magazina „Život plus“ i koordinatora ženskih izdanja u pomenutom društvu i da je ove zadatke odgovorno i izuzetno uspešno obavljala. Problemi, koji se odnose na kršenje zakonom zagarantovanih prava, za novinarku, stoji u tužbi, počinju nakon dolaska Ratka Dmitrovića na mesto direktora i glavnog urednika NID kompanija „Novosti“ AD u maju 2013. godine. Dva meseca posle njegovog imenovanja na čelno mesto kompanije, urednica magazina „Život plus” obaveštena je da će joj plata biti smanjena za 30 posto, a da je posle njenog protesta, zarada ipak smanjena, ali ne tako drastično.

“Otvoreno i neskriveno zlostavljanje na radu”, stoji u tužbi, započelo je u drugoj polovini novembra 2013. godine. Dok je Jovović bila na godišnjem odmoru, pozvao je telefonom direktor i glavni urednik Ratko Dmitrović i rekao joj da je smenjena sa mesta urednika Magazina „Život plus“ i koordinatora ženskih izdanja. Jovović je zatražila od Dmitrovića da je primi i objasni joj odluku o iznenadnoj smeni. Na neformalnom sastanku, koji je održan istog dana, Dmitrović je Jovovićki rekao da je smenjuje jer je sa više strana čuo da ga ogovara i da kritikuje „Novosti“.

Za novu urednicu Magazina „Život plus“ postavljena je novinarka Marija Pavković, ali Jelena Jovović nije primila nikakvo zvanično, odnosno pismeno obaveštenje da je razrešena sa dotadašnje funkcije u pomenutom dodatku „Novosti“, niti joj je ponuđeno zaključenje aneksa ugovora o radu kojim bi ovo pitanje bilo rešeno.

„Zvanično i formalno-pravno, pema važećem ugovoru o radu, tužilja je i dalje raspoređena na radno mesto urednika Magazina „Život plus“ i koordinatora ženskih izdanja, ali taj posao ne obavlja od 22. novembra 2013. godine, jer je fizički i protivpravnim radnjama onemogućena da radi svoj posao“, naglašava se u tužbi.

Ovaj navod dobio je potvrdu na ročištu prilikom saslušanja generalne sekeratarke i šefa pravne i kadrovske službe Kompanije „Novosti“ Lidije Obradović u svojstvu svedoka. 

- Kada sam od direktora i glavnog i odgovornog urednika Ratka Dmitrovića dobila nalog da uradim rešenje o imenovanju Marije Pavković na mesto urednika „Život“ plus“ pitala sam ga šta će sa Jelenom. Odgovorio je da će odlučiti kada se ona vrati sa godišnjeg odmora. Skrenula sam Dmitroviću pažnju da Jovović mora da bude raspoređena i sa njim sam o tome više puta razgovarala. Međutim, ovo stanje je potrajalo nekoliko meseci -ispričala je svedokinja. 

- Znači li to da ste imali dve osobe na istom radnom mestu?- pitala je sudija Irena Garčević. - Tako ispada - odgovorila je svedokinja.

Jelena Jovović još u tužbi tvrdi da je „direktor Ratko Dmitrović nastavio sa aktima zlostavljanja“ nekoliko dana pošto je usmeno obavestio da je smenjena sa mesta urednika Magazina „Život plus“. On je naložio tehničkoj službi da je iseli iz „kabineta“, pa su njene lične stvari po hitnom postupku spakovane u kartonske kutije i odnete u magacin. O tome je, pored generalne sekretarke Lidije Obradović, svedočio i Ljubiša Ristić, rukovodilac investicionog i tekućeg održavanja u „Novostima“.

-Tadašnji izvršni sekretar Kompanije „Novosti“ Ilija Zurovac pozvao me telefonom u petak oko 20 časova. Rekao mi je da Jelenine stvari moraju da budu iseljene u toku sutrašnjeg dana iz kancelarije i da ne može da se čeka da se ona u ponedeljak vrati na posao - izjavio je svedok Ristić.

Jelena Jovović se posle odmora na posao vratila 3. januara prošle godine, ali, prema navodima iz tužbe i kazivanju svedoka, nije joj omogućeno da radi. Nije imala ne samo rešenje o novom radnom mestu, već ni radni sto, ni stolicu ni kompjuter. Vreme je provodila po hodnicima, magacinu, kafeteriji kompanije...

U proširenom tužbenom zahtevu Jelena Jovović navodi da zlostavljanje nije prestalo ni kada je 26. febuara ove godine zaključila sa „Novostima“ aneks ugovora o radu kojim je sa radnog mesta urednika dodatka „Život plus“ premeštena na mesto urednika posebnih dodataka. 

„Bez obzira što je raspoređena na novo radno mesto, tužilja je od tog dana pa do danas izložena najgrubljem ignorisanju od strane pretpostavljenih, a pre svega od od strane direktora i glavnog i odgovornog urednika Radomira Dmitrovića, jer ne dobija nikave radne zadatke, ne pozivaju je na sastanke kolegijuma, ne postoji nikakva poslovna komunikacija sa nadređenim strukturama, što predstavlja dodatni pritisak na tužilju da sama da otkaz i da napusti posao...Tužilja sada…faktički nema posao, što je degradira u ljudskom i profesinalnom smislu i narušava njen ljudski i profesionalni intergitet“ stoji u prošrenom tužbenom zahtevu.

Generalna sekretarka Lidija Obradović je o ovom delu tužbenih navoda na sudu izjavila:

- Do postavljenja Jelene Jovović u „Novostima „nisu postojala posebna izdanja. Ona je uradila projekte, ali nijedan od njih nije realizovan.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. februar 2016. godine. Planirano je saslušanje novih svedoka među kojima je i direktor i glavni i odgovorni urednik Ratko Dmitrović.


Komentari (1)

ostavi komentar
pon

05.10.

2015.

stradivarijus [neregistrovani] u 19:15

nista novo

Postovane kolege, ovaj vas sajt mi lici na onu deciju pesmu "tužibaba jeca ulovila zeca"! Bilo da je reč o žalbi novinara na šikaniranje oko neisplaćenih plata ili honorara, bilo da su u pitanju nerealni otkazi, kršenje novinarskog kodeksa i slične nepra vilnosti,.Pa i ovo sa Jelenom Jovović, oba udruženja novinara samo konstatuju problem i sve ostaje po starom i bez ikakve mogućnosti za otklanjanje nepravde ili problema. A kakva je onda svrha i ovo što beležimo i tražimo "sud javnosti"! Tako je bilo i sa kolegom Srđanom Škorom, koji je u Novostima sklonjen zbog neposlušnosti, a u pitanju je potez istog glavnog urednika kao i kod Jelene Jovović. U oba slučaja glavni urednik Novosti je nedodirljiv "jer vodi evropsku politiku", a u stvari je produžena ruka vlasti.I niko mu ništa ne može, pa vrlo često, ni sud. Proverite koliko je novca ova redakcija morala da isplati bivšim radnicima za obeštećenja i nezakonite odluke. Mislim i da novinarska udruženja treba da makar privremeno zamrznu svoje funkcije i da prestanu "da brane svoje kolege", dok se i međunarodne institucije ne uvere koliko u Srbiji "teče med i mleko"!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi