Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odbrana okrivljenih za paljenje kuće novinara traži izuzeće predsednika Drugog osnovnog i Višeg suda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

19. 01. 2021.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Odbrana okrivljenih za paljenje kuće novinara traži izuzeće predsednika Drugog osnovnog i Višeg suda

Advokatica Vladimira Mihailovića, drugooptuženog u sudskom procesu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, tražila je danas izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda u Beogradu, kao i izuzeće predsednika beogradskog Višeg suda, nakon što je saopštena odluka da sudija Slavko Žugić ostaje u ovom postupku.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodijević rekla je da je sudija Žugić „najgrublje prekršio pravo na odbranu“ optuženog Mihailovića. „Tražim izuzeće svih u ovoj zgradi“, izjavila je ona, dodavši da tokom tridesetogodišnje advokatske karijere nije tražila „tolika izuzeća“. Dobričanin Nikodijević je rekla da „ne vidi razlog za brzinu i paniku“ u ovom sudskom postupku. „Vama je cilj da osudite Dragoljuba Simonovića i Vladimira Mihailovića“, rekla je sudiji.

Odbrana tvrdi da su „ubrzavanjem“ procesa optuženi lišeni prava na odbranu. Oštećena strana, međutim, dve godine čeka sudski epilog.

Na današnjem ročištu obe strane čekale su advokaticu okrivljenog Mihailovića dvadesetak minuta kako bi suđenje počelo. To, međutim, nije bilo njeno prvo kašnjenje u suđenju za paljenje kuće novinara, ali je današnje sigurno bilo najduže.

Tokom čekanja da ročište počne, advokati odbrane dobacili su sudiji da bi suđenje okrivljenom Mihailoviću trebalo da razdvoji od ostalih. Time su advokati odbrane aludirali na odluku sudije sa prethodnog ročišta, kada je razdvojio postupak od trećeoptuženog Igora Novakovića zato što se njegov advokat nije pojavio.

Kada se advokatica Dobričanin Nikodijević naposletku pojavila, sudija je najavio završne reči ali je zahtev ove advokatice za izuzeće predsednika Drugog osnovog i Višeg suda u Beogradu odložio završnu fazu suđenja za paljenje kuće novinara.

Suđenju je prisustvovao i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara, na kojeg je kašnjenje advokatice takođe ostavilo snažan utisak. „Mislim da je danas Zora Dobričanin vrhunski demonstrirala opstrukciju suđenja činjenicom da je toliko kasnila, kao i na skoro svakom suđenju. To je nepoštovanje suda, pravnog procesa. Zahtevi za izuzeće svih mogućih iz ove zgrade, kako je rekla, očigledno je zanimaju kao temelj za opstrukciju ispunjavanja pravde“, rekao je za UNS Matić.

On kaže da „odbrana očigledno ne želi da se suđenje ikada završi“. „Nadam se da će pravosudni sistem naći mehanizam da se izbori sa tim i da ćemo dobiti presudu“, naglasio je Matić.

Oštećeni Milan Jovanović, novinar Žig infa koji je na suđenju došao sa suprugom Jelom Deljanin, iscrpljen mnogobrojnim odlaganjima ročišta, za UNS navodi da „ne vidi kraj“ suđenju za paljenje njegove kuće. „Očekujem da će se odbrani ostvariti želje da sudiju isprate u penziju i da ovaj sudski postupak krene ispočetka. Njihova jedina odbrana je opstrukcija suđenja“, navodi on.

Komentarišući današnje kašnjenje advokatice, Jovanović kaže da ono predstavlja izigravanje pravde, kao i da se postavlja pitanje da li je takvo ponašanje u skladu sa etikom advokata.

Sledeće ročište zakazano je za 1. februar, a novinar nije optimista da će se na njemu otići korak dalje u ovom procesu.

Milanu Jovanoviću, sedamdesetogodišnjem novinaru Žig infa i bivšem policajcu, imovina je u podmetnutom požaru izgorela u decembru 2018. godine. Suđenje okrivljenima - bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, bivšem policajcu iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću počelo je u aprilu 2019. godine. Marinković, koji je okrivljen da je direktni izvršilac za krivično delo je u bekstvu, a sudi mu se u odsustvu. Na prošlom ročištu, podsetimo, sudija je razdvojio postupak protiv Igora Novakovića od ostalih okrivljenih.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi