Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Odbrana okrivljenih za paljenje kuće novinara traži izuzeće sudije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

11. 01. 2021.

Autor: J.P. Izvor: UNS

Odbrana okrivljenih za paljenje kuće novinara traži izuzeće sudije

Odbrana okrivljenih za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića tražila je danas izuzeće sudije Drugog osnovnog suda u Beogradu Slavka Žugića, optužujući ga za pristrasnost u ovom procesu.

Sudija Žugić prethodno je odlučio da se postupak protiv Igora Novakovića vodi odvojeno od ostalih okrivljenih, jer se njegov advokat na ročištu nije pojavio.

Odluka o izuzimanju sudije odložena je iz tehničkih razloga, a prvobitno je planirano da ona bude saopštena u podne. Njegovo izuzeće tražila je Zora Dobričanin Nikodijević, advokatica drugooptuženog Vladimira Mihailovića, koja je izjavila da je sudija danas pokazao pristrasnost u ovom postupku.

Ova advokatica je naime tražila da tužilaštvo odbrani dostavi integralnu optužnicu, koja je menjana, jer je prema njenoj oceni ona „zbunjujuća“ i za nju, ali i za okrivljenog Mihailovića, koji želi da iznese nove dokaze.

Zamenik tužioca Predrag Milovanović objasnio je da optužnica nije bitno činjenično menjana, te da smatra da ovakav predlog služi kako bi se „prolongirao“ proces. Sudija je odbio predlog odbrane, a zatim zaključio dokazni postupak.

Rasprava je nastala kada je advokatica Dobričanin Nikodijević izjavila da je pre nego što je sudija zaključio dokazni postupak, ona navela da će Mihailović izneti nove dokaze i bez dostavljanja integralne optužnice, a da sudija Žugić to nije uzeo u obzir.

Tražeći izuzeće sudije, navela je da on nije pitao okrivljene da se izjasne o izmenjenoj optužnici, iako oni na to imaju pravo, da se sudiji „iz nekog razloga žuri“ u ovom procesu, kao i da razdvajanje postupka od okrivljenog Igora Novakovića upravo na to ukazuje.

Odbrana je, podsetimo, u oktobru prošle godine osporavala i rad zamenika tužioca Milovanovića zbog čega je tražila njegovo izuzeće, ali je taj zahtev odbijen.

Na današnjem suđenju, koji se vodi protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, okrivljenog za podstrekivanje na paljenje kuće novinara, odbrana je tvrdila da sudija ubrzava postupak, dok je tužilac izjavio suprotno – da je reč o odugovlačenju procesa.

Odbrana je na ročištu obavestila sudiju da se Goran Pejić, advokat okrivljenog Igora Novakovića nalazi u samoizolaciji jer je, naveli su, bio u kontaktu sa zaraženim klijentom zbog čega se na ročištu nije pojavio. Sudija je, međutim, bio u dilemi zbog nedolaska advokata Novakovića zato što je, rekao je, na jednom od prethodnih ročišta to i najavio.

„Opet se vrtimo u krug. Zašto se nije pojavila zamena advokata Pejića, koja ga je ranije u ovom postupku menjala. Reč je o opstrukciji“, bio je izričit zamenik tužioca Predrag Milovanović.

Odluka sudije bila je da se postupak koji se vodi protiv Igora Novakovića, trećeoptuženog za paljenje kuće novinara razdvoji u odnosu na druge okrivljene. „Ako je advokat sprečen da dođe, bio je dužan da obezbedi zamenu. Ukazujem da branilac nije postupio u skladu sa zakonskim procedurama i kodeksom profesionalne etike advokata“, ocenio je sudija Žugić.

Suđenje za paljenje kuće novinara Žig infa Milana Jovanovića, kojem je 12. decembra 2018. godine izgorela imovina, ušlo je u treću godinu, a prethodna pet ročišta su odložena. Osim Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, za ovo delo optuženi su i Vladimir Mihailović, bivši policajac iz Grocke, Igor Novaković i Aleksandar Marinković, kojem se sudi u odsustvu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi