Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cvejić: Sastav REM-a odraz društvene i političke realnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2020.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Reakcije povodom odluke REM-a da ne kazni Željka Mitrovića zbog ozoniranja u programu uživo

Cvejić: Sastav REM-a odraz društvene i političke realnosti

Ovaj sastav Saveta REM-a je neka vrsta odraza naše društvene i političke realnosti.

Taj i takav Savet ne vidi problem u načinu na koji je Željko Mitrović koristio javni medijski prostor i sa tim „postignućem“ ulazimo u sledeće slučajeve o kojima ćemo odlučivati, kaže za Danas član Saveta REM-a Slobodan Cvejić, komentarišući odluku većine članova ovog tela da vlasnik televizije Pink ne bude kažnjen zbog ozoniranja u programu uživo, uprkos brojnim apelima i pritužbama lekara da se Mitrović bavi nadrilekarstvom, što je krivično delo.

Slobodan Cvejić napominje da je i pre sednice javno izneo oprez prema očekivanjima od Saveta REM-a. Upravo je on sa koleginicom Juditom Popović pokrenuo inicijativu da se izrekne mera televiziji Pink.

Marko Oljača, bivši koordinator programa Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – Potent, koji je među lekarima pokrenuo apel da se zaustavi nadrilekarstvo Željka Mitrovića, kaže za naš list da od REM-a i nije imao neka očekivanja jer „REM živi travestiju i simulaciju“.

– Sa jedne strane pet članova Saveta REM-a, sa opskurnom i podobnom Oliverom Zekić, a sa druge strane ostala četiri člana koje reprezentuje profesor Cvejić. Sve je to lagarija i igrarija. Baveći se prijavom protiv Pinka, „otkrili“ su nam ono što bi možda i slepi ljudi videli: da je Mitrović preterao, da se bavio samopromocijom, preterani entuzijazam… Onaj ko čita to saopštenje može zaključiti da je Mitrović dobar dečak koji se samo igra na svojoj televiziji, iako frekvenciju nije dobio za tu rabotu, navodi Oljača.

Prema njegovim rečima, posebno je sramna tvrdnja da se ne može tvrditi da je tretiranje krvi ozonom štetno i (ne)zakonito, kao i da se ne može tvrditi da je to najefikasnija terapija protiv kovida 19.

– Nije na njima da donose zaključke koji se tiču medicine. Konačno, ozonizacija krvi se nigde ne koristi u lečenju kovida 19, što jasno piše i u javnom apelu koji je potpisalo oko 70 profesora i 400 lekara. Jesu li ti profesori i lekari budale, pita Oljača, podsećajući da je nadrilekarstvo svako ono delovanje (bilo od strane lekara ili ne lekara), kojim se promovišu metode lečenja koje nisu zvanične, te da bi članovi Saveta REM-a bi morali bolje da poznaju zakone.

– Problem je i ako je Mitrović sam sebe ozonirao i to sa prenosom uživo. Tu bi inspekcije morale da reaguju, jer se po našem zakonu krv tretira kao tkivo i može se dobiti u strogo kontrolisanim uslovima, samo u ustanovama sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Najopasnija, najbizarnija i najodvratnija je tvrdnja da su se Kon, Janković i Nestorović i Stevanović na TV Pink izjašnjavali o ozoniranju – zaključuje naš sagovornik.

Medijski analitičar Nedim Sejdinović navodi za Danas da niko iole obavešten o stanju u REM-u nije očekivao da će glavni medijski stub naprednjačke vlasti – Željko Mitrović, biti kažnjen zbog svog sramotnog nadrilekarstva.

– Da REM radi svoj posao, Pink bi odavno ostao bez dozvole za emitovanje, i vredi to sto puta ponoviti. Ovaj najnoviji skandal kazuje da sa Vučićevim vlastima nije moguće napraviti bilo kakav kompromis kada su medijske slobode u pitanju. Oni će medije, novinare i „nezavisne“ institucije držati u lancima ili ih hraniti klijentelizmom dok god su na vlasti, naglašava Sejdinović, dodajući da je ovaj događaj još jedan dokaz da REM mora doživeti radikalnu reformu, odnosno da je neophodno ovo telo rasformirati i ponovo konstituisati uz minimalno uplitanje države.

REM: Mitrovićevo preterivanje nije kažnjivo

Služba za nadžor i analizu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zaključila je da u programu televizije Pink na kojoj je Željko Mitrović zagovarao primenu ozonske terapije u lečenju kovida 19, nema dovoljno elemenata za kršenje medijskih zakona i podžakonskih akta, navodi se u izveštaju u koji je UNS imao uvid.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi