Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odgovor redakcije portala GMinfo na saopštenje „Još jedna u nizu laži „nezavisnog portala“ GMinfo“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2020.

Izvor: GMinfo

Odgovor redakcije portala GMinfo na saopštenje „Još jedna u nizu laži „nezavisnog portala“ GMinfo“

Odgovor redakcije portala GMinfo na saopštenje „Još jedna u nizu laži „nezavisnog portala“ GMinfo nečemu što bi trebalo da bude opštinska PR služba.

GMinfo je 2. maja objavio tekst pod naslovom „Čitaoci reporteri & GMinfo: bez nalepnice na mestu obeleženom za invalide“, u kojem su objavljene fotografije automobila Škoda Superb, registracije GM 024 TT, u vlasništvu Opštine Gornji Milanovac, a koja je službeno vozilo predsednika opštine Dejana Kovačevića, i bele škode, za koju ne znamo čije je vlasništvo, ali za koju naši čitaoci tvrde da je koristi lično Kovačević, parkiranih na mestu obeleženom za invalide.

Nedugo zatim, na mejl GMinfa stigao je mejl sa adrese prgornjimilanovac@gmail.com u kome se u telu poruke kaže da nam šalju ODGOVOR na naš tekst, potpisan sa PR služba opštine Gornji Milanovac, kako je potpisan i sam „odgvor“, prikačen uz mejl. Kako je sa gmail-a, ne znamo jel opštinski, naprednjački, Kovačevićev…

Taj „odgovor“ smo objavili, iako shodno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima nismo bili u obavezi, jer se u tom pisaniju te, čije god PR službe, ne nalazi odgovor propisan ovim zakonom. Odgovor, što je zakonski naziv za odomaćenu reč demant(i), prema odredbama zakona, morao bi da sadrži upravo odgovor na ono što je u tekstu na koji se odgovara napisano!

A odgovor te PR službe zapravo ništa ne odgovara na činjenice navedene u našem tekstu, u kojem su dve škode jasno uslikane parkirane iznad znaka na asfaltu koji jasno i nedvosmisleno označava da je reč o mestu predviđenom za invalide.  Umesto odgovora, taj „odgovor“ prepun je optužbi na račun novinara i portala GMinfo. Ipak, odlučili smo da ga objavimo, jer on zapravo pokazuje svu bahatost, aroganciju, nesposobnost, nepismenost, nepoznavanje osnovnih zakonskih odredbi, zamenu teza, etiketiranja i laži. Umesto pravog odgovora – da li ste vi gospodo, parkirali na mestu predviđenom za invalide?

To što ne znaju šta je odgovor, i što ne znaju da ga napišu, nije ni čudno. Čudno je što ni oni sami ne znaju šta su, niti ko su, pa se tako ispod „odgovora“ postpisuju sa PR služba Opštine Gornji Milanovac, a ispod fotografija sa PR služba predsednika opštine. Po stilu „odgovora“ (pismeni znaju šta je to, kao i da uporede i prepoznaju) rekli bismo da su ipak PR Srpske napredne stranke.

U svom „odgovoru“ kažu da smo nezavisni novinari, nezavisnog portala, da pokušavamo da iskopamo senzaciju veću od korone, da ne shvatamo ozbiljnost situacije, da želimo da budemo uviđavni ali da nam to ne polazi za rukom, da , pazite sad ovo, spinovanim i senzacinalističkim pitanjima pokušavamo da omalovažimo i politizujemo rad Štaba za vanredne situacije.

Pa jesmo nezavisni, šta god to značilo. Ne zavisimo bukvalno ni od koga, radimo po svojoj ljudskoj i profesionalnoj savesti. Koronu smo ozbiljno shvatili, mnogo ozbiljnije od naprednjaka, koji su se sa njom u početku sprdali i slali ljude na gubilište u Milano, tvrdeći da će nas više pomreti od ujeda komaraca nego od tog virusa. Za vreme vanrednog stanja nismo objavili niti jedan tekst o propustima zdravstvenih radnika, mada je bilo i te kako pacijenata koju su nam pisali o tim propustima. O tome ćemo kad ovo prođe. Nismo se bavili skoro nijednom temom osim korone. Ali, korona popušta, svašta nešto isplivava o muljanjima tokom vanrednog stanja, građane i to intersuje, pa mi pitamo. Pitamo recimo, ko krade pakete namenjene penzionerima koji primaju ispod trideset hiljada dinara. Pitamo kako predsednik opštine parkira na mestu koje je označeno da je za invalide. Pitamo zna li ko sa grabovičkog puta ispaljuje vatromet u vreme polcijskog časa, da li te osobe zloupotrebljavaju dozvole za kretanje, koja vozila koriste i da li su u vezi sa njim, njegovom strankom ili opštinom. Pitamo po kom osnovu diskriminiše medije, po kom ih finansira, da li mu je poznato da su mu partneri optuženi pred sudom za organizovani kriminal za višemilionske (u evrima) prevare građana preko fantomskih medija. Pitamo sve što hoćemo, i što mislimo da treba, i pitaćemo i dalje, bez obzira što Dejan Kovačević na ta pitanja ne želi, ili ne sme da odgovori. Pitamo, i pitaćemo, jer smo novinari, a ne propagandisti, kojima je on za 6 meseci dodelio skoro 15 miliona dinara za svoju reklamu.

Kaže se dalje da naše udruženje, odnosno portal, već godinama ne želi da koristi sredstva koje nam dodeljuju, pod raznoraznim obrazloženjima, i pitaju se da li ih stvarno nećemo ili nam nisu potrebna. Tvrdi se da je u pitanju ovo drugo, i da radimo po nalogu tajkuna.

Što se tiče „sredstava“, tačno. Ne želimo, a to što nam oni opredeljuju, nije nam ni potrebno. Jer ako uporedite nama dodeljenih 250 000 sa skoro 12 miliona na poslednjem konkursu dodeljenim njegovoj televiziji i povezanim firmama, koja nam je ukrala ime, prvo za svoje preduzeće, a potom i  zasvoj portal, čiji su stvarni vlasnici odranije poznati policiji, a naročito ako uporedite kvalitet i uticaj, jasno je zašto ne pristajemo da uzmemo taj novac. Čast i obraz se ne prodaju. Nas, koje sve svi vi poznajete, znate ko smo, šta smo i gde živimo, i šta (ne)vozimo, Kovačević i njegova PR služba optužuju da radimo po nalogu tajkuna!?

Kažu dalje, da nam nije dovoljno za priču to što ova vlast čini u vreme korone, ocenjujući sama sebe „veoma uspešno“, nego da nam trebaju spinovanja i laži.

Delimično tačno. Nama niko, a naročito vlast ne uređuje portal, pa nam ne mogu oni naređivati šta ćemo pisati, a ponajmanje kako ćemo ih ocenjivati. Što se spinovanja i laži tiče, šta smo slagali? Da su škode parkirane na mestu za invalide?

Kažu da je „najinteresantniji događaj“ za ovu kuću, koja pri tom nema zaposlene, juče bilo nepropisno parkiranje opštinskog automobila na opštinski parking. Tvrde da je automobil parkiran na mestu gde je opštinskom odlukom predviđeno parkiranje službenih vozila, obeleženo oznakom R i da tu nema ništa čudno. I kažu još da je novinarska kreacija „jer se tu našlo i obeležje za osobe sa invaliditetom“.

Prvo, objavili smo mi 2. maja još vesti. O informacijama Kriznog štaba o broju novoobolelih, pregledanih itd. Objavili smo i informacije o „šerpovanju“ i vatrometu, ali i pitali Kovačevića zna li ko stoji iza toga. Objavili smo i nepropisno parkiranim škodama na mestima za invalide, za šta oni tvrde da je kreacija.

Pa vidite, stručnjaci, to nije kreacija, to je suština novinarskog posla. Upravo ste potvdrili ono što  smo napisali. Na mestu gde se, po vašoj formulaciji, „našla oznaka za osobe sa invaliditetom“ vi ste parkirali automobil. Za to se plaća kazna, pauk nosi vozilo, plaća se i ta usluga! A ne optužuju se mediji zato što upozoravaju da predsednik opštine, koji bi prvi morao da poštuje zakon, ga ne poštuje. Da je bahati, bezobzirni moćnik koji čini ono što ostali građani ne rade. Da za njega ne važe zakoni, da nema ni ljudskosti, ni osećaja za slabije i nemoćne. I da kad tako radi sa parkiranjem, osnovano se može sumnjati šta li tek radi sa tenderima, recimo? Zato se, naprednjaci, u civilizovanom svetu podnose ostavke. Nije važno da li kršite zakon o saobraćaju, ili o budžetu. Nije važno da li varate svoju ženu, ili sve građane. Jer prevara je prevara, i ako vas uhvate, letite sa tog mesta.

I za kraj, vrhunac nemorala je i gnusna laž opštinske, predsednikove ili naprednjačke PR službe. Kažu da je ova fotografija u našoj rubrici Čitaoci reporteri, da je predstavljena kao da je fotografisao čiatalac, a da su očevici videli našu novinarku kako fotografiše. Još nas optužuju za lažiranje.

Pa, nepismeni genijalci, još jednom pročitajte tekst ! Jasno i glasno u naslovu piše „Čitaoci reporteri & GMinfo“.  U prvoj rečenici se kaže da nakon što smo dobili fotografije od čitalaca o nepropisnom parkiranju na tom mestu, SMO SE I SAMI UVERILI u to. Fotografija službene crne Škode Superb je naša i ispod fotografije je potpis: Foto: GMinfo.rs. Ispod fotografije bele škode koju smo dobili od našeg čitaoca (identitet poznat redakciji) jasno piše Fotografija čitaoca. To je istina. A vaši navodi su laž!

I na kraju da vas pitamo. Šta ste heteli da nam odgovorite? Nas samo zanima ko je parkirao škode na mestu jasno obeleženom za invalide? I samo taj odgovor od vas čekamo. Ostale vaše paškvile nećemo objavljivati!

Redakcija portala GMinfo

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi