Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savez jevrejskih opština Srbije: Neumesno poređenje trenutne situacije sa Aušvicem u „Danasu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2020.

Izvor: Savez jevrejskih opština Srbije

Savez jevrejskih opština Srbije: Neumesno poređenje trenutne situacije sa Aušvicem u „Danasu“

Jevrejska zajednica u Srbiji je duboko razočarana što se na naslovnoj strani dnevnog lista Danas pojavio tekst pod naslovom „Srbija je ovih dana komforan Aušvic“, navodi se u saopštenju Saveza jevrejskih opština Srbije koje je potpisao predsednik tog saveza Robert Sabadoš.

"Razumemo da u žaru političke borbe ljudi ponekad koriste neprimerene reči i povišen ton, ali nikako ne možemo da shvatimo da list, koji sebe opisuje kao glas liberalne Srbije, na naslovnoj strani mere koje Srbija sprovodi protiv korona virusa poredi sa Aušvicom, simbolom bezumnog stradanja i istrebljenja jevrejskog,  ali i srpskog, romskog i drugih naroda", navodi se u saopštenju dostavljenom Udruženju novinara Srbije. 

U izjavi za list Danas poznati fubaler i trener Ivan Golac rekao je da mu „Srbija ovih dana izgleda kao komforan Aušvic“.  

Jevrejska zajednica apeluje da se, u ovom vremenu krize, javne ličnosti i mediji u Srbiji uzdrže od neumesnih poređenja trenutne situacije sa Aušvicom – najstrašnijim licem svetske istorije. Simbol najvećeg ljudskog stradanja i civilizacijskog posrnuća u najmanju ruku je neukusno koristi u dnevnim političkim raspravama pre svega  zbog žrtava a potom i zbog njihovih potomaka kojima je Aušvic još nezarasla rana. 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi