Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obradović: Ovo je moj drugi zatvor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2020.

Autor: NIN Izvor: N1

Obradović: Ovo je moj drugi zatvor

U novom broju NIN-a Aleksandar Obradović uzbunjivač iz Valjeva govori o svom drugom iskustvu sa kućnom izolacijom. I dok vlast brojnim strogim preventivnim merama pokušava da disciplinuje građane, "visinske pripreme" za izolaciju i samodisciplinu on je, kaže, sam imao nekoliko meseci ranije.

O tome kaže: "Četiri zida. To postaje vaša nova realnost. Svesni ste svih ograničenja i na njih se na početku uz manju ili veću muku prilagođavate. Za mene je promenjena svakodnevnica značila i izmenu liste prioriteta. Ova situacija dala je mogućnost da se razbistre neki odnosi i okončaju neki procesi".

Aleksandar je tada proveo ukupno 73 dana u svom stanu, uz meru zabrane njegovog napuštanja, uz primenu elektronskog nadžora, bez mogućnosti korišćenja interneta.

O tome svedoči: "Gotovo preko noći život se promenio. U samo nekoliko dana iz ušuškane nesavršene svakodnevice i života u kome sam imao neke planove, sve se preobratilo u neizvesnu i stresnu svakodnevnicu u kojoj više ništa ne mogu planirati...

Pokušavate da u novim okolnostima organizujete neke aktivnosti, sebi ugodite i prekratite vreme, ali uglavnom svi ti pokušaji su bez nekog uspeha. Nedostaje koncetracija, pažnja luta, um skače svuda unaokolo… Pokušavate da čitate knjigu, ali pitanje je ko koga tu čita. Pustite seriju ili film, pitanje je ko koga tu prati i gleda. Nemir i konfuzija u glavi u akutnom obliku.

Tumarate stanom i napamet znate broj koraka, stopa i jardi od jedne prostorije do druge. Šetate po terasi, lovite dašak svežeg vazduha, jer onaj u stanu je tako težak. Bar dva dana u nedelji imate osećaj da sat traje kao tri".

Aleksandar Obradović govori o ljudima iz fabrike Krušik koji su ga izbegavali, o osećanju kad ti telefon ne zvoni, ali i o medijima koji su mu pomagali da lakše podnese izolaciju.

I svedoči šta je o ljudskoj sebičnosti i strahu u toj samoći saznao. Ipak, o tome kako je izdržao kaže za NIN :

"Savest mi je bila mirna, znam da apsolutno ništa nisam slagao, nisam unovčio niti ikakvu korist sebi ili nekom drugom omogućio. Ako je ovo cena za istinu u našem društvu, spreman sam i za ovo i sve ono što me očekuje u budućnosti da je platim".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi