Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Političko gašenje TV Mir“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 03. 2020.

Izvor: RTV Kim

„Političko gašenje TV Mir“

Nakon što je kompanija MTS D.O.O. kupila najveće kablovske operatere na severu Kosova, „VGN“ iz Kosovske Mitrovice i „Impuls“ iz Leposavića, Televizija Mir je isključena iz kablovske mreže.

Ubrzo je usledilo i isključenje interneta, tako da televizija Mir ne emituje program iz Leposavića.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da je isključenje televizije na političkoj osnovi. Podseća da je televizija isključena iz kablovske mreže još 3. januara. Od tada do danas razgovori sa predstavnicima MTS-a nisu dali konkretne rezultate.

„Na moje pitanje zašto je TV Mir isključena i već 2 meseca se ne emituje u Leposavići i Mitrovicu, odgovorili su vrlo šturo. Pokušali su da objasne razloge, prvi je taj što žele da sve kablovske stanice koncentrišu na jedno mesto, a drugi razlog je što vlasnička transformacija tih kablovskih operatera na njih nije izvršena do kraja“, kazao je Radosavljević.

Kaže da mu je rečeno da su u sličnoj situaciji i TV Most i Kis što, kako je rekao, naravno nije tačno.

„Čak šta više TV Mir je regionalna televizija koja ima licencu za emitovanje na severnom i centralnom delu Kosova, dok su druge televizije lokalne i te televizije i dalje postoje, dok je TV Mir potpuno isključena“.

Dodatni problem je nastao isključenjem internet konekcije.

„Mi šaljemo svoj signal svuda po Bosni, Srbiji, širom Kosova, oni su znajući da naš striming ide preko interneta ugasili su internet provajdera koji nas je internetom snabdevao, napravili su potpuni kolaps. Bili smo prinuđeni da prenesemo deo studija u južni deo Mitrovice i da otuda emitujemo program sa južne strane, praktično iz egzila. Prosto neprimereno današnjem vremenu“, ističe direktor TV Mir.

On smatra da je isključenje televizije, pre svega, na političkoj osnovi.

„TV Mir pruža priliku i poziciji i opoziciji da se pojavljuje i iskaže šta hoće, vodi računa o svim novinarskim i etičkim pravilima, i ponaša se u skladu sa savremenim tekovinama. Nakon jučerašnjeg sastanka jasno je da iza svega toga stoji to da oni nemaju nameru da TV Mir vrate u kablovske operatere, postoji samo politička volja i namera koja se krije iza svega toga, meni je to jasno. Moje je da se vratim na teren bez politike, a to znači: uključite me onako kako su uključene i druge televizije“, kazao je Radosavljević.

O problemu TV Mir obavešteni su Nezavisna komisija za medije i OEBS. Radosavljević kaže da preduzimaju određene mere u skladu sa njihovim ovlašćenjima, ali napominje da je neizvesna budućnost ovog srpskog televizijskog kanala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi