Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  DJB predao Skupštini predlog izmena Zakona o medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 02. 2020.

Izvor: Beta

DJB predao Skupštini predlog izmena Zakona o medijima

Dosta je bilo (DJB) dostavio je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o medijima koje imaju za cilj da spreče monopol kablovskih operatera i stave interes građana za medijski pluralizam ispred interesa kapitala.

Kako je navedeno, izmene su dostavljene "u svetlu sukoba dva najveća kablovska operatera u Srbiji, Telekoma u vlasništvu države Srbije i SBB-a u vlasništvu strane kompanije United Media grupe, i činjenice da kablovski operateri zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj i ograničavaju građanima Srbije sadržaj koji mogu da gledaju preko malih ekrana".

"Izmene zakona predviđaju da svi TV kanali koji žele da se emituju u Srbiji moraju da dobiju dozvolu REM-a za to. Ova izmena će značiti da će svi kanali Pink-a, ali i N1 i Nove S, morati da pribave dozvole REM-a za emitovanje koje danas nemaju", saopštio je DJB.

Izmene takođe predviđaju da kanali koji se uvoze, odnosno samo reemituju u Srbiji, neće moći da prikazuju reklame namenjene domaćem tržištu.

"Ovom odredbom se štite svi domaći emiteri bez izuzetka. Ova izmena znači da će i Pink i N1 i Nova S, ukoliko žele da zarađuju novac od reklama u Srbiji, morati da prekinu praksu izbegavanja plaćanja poreza i reemitovanja svog programa preko trećih zemalja, koga svakako proizvode u Srbiji", naveo je DJB.

Izmene predviđaju i da će kablovski operateri morati da emituju svaki TV kanal koji ima dozvolu REM-a.

"Komercijalni uslovi emitovanje će zavisiti isključivo od gledanosti TV kanala. Interes građana je raznovrsnost programa. Građani će svojim gledanjem praktično određivati finansiranje različitih domaćih TV kanala koji imaju dozvolu REM-a", predložio je DJB.

Izmene predviđaju i "vraćanje na ranije zakonsko rešenje koje je SNS ukinuo, a koje predviđa da vlasnik kablovskog operatera i vlasnik TV kanala ne mogu da budu isti".

Time se, naglašeno je, "sprečava monopol i usmerava fokus i operatera i vlasnika TV kanala isključivo na kvalitet ponude".

"Cilj svih ovih zakonskih promena je ukidanje monopola, odnosno bipola koje je očigledno nastao u medijskom prostoru Srbije, jer stavljaju interes građana i kvalitet programa na prvo mesto, iznad interesa kompanija. TV kanali će morati svojim kvalitetom da se takmiče za pažnju gledalaca, a ne da privilegovani kanali koje forsiraju kablovski operateri budu zaštićeni od konkurencije i dobijaju novac građana onako kako to odrede kablovski operateri. Pitaće se građani", saopštio je DJB.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi