Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obavljen razgovor sa kandidatima za REM, Rističević kritikovao N1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2020.

Izvor: Beta

Obavljen razgovor sa kandidatima za REM, Rističević kritikovao N1

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije obavio je razgovor sa kandidatima za nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na predlog nadležnog odbora Skupštine Vojvodine, kao i udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji.

Predsednik Odbora Mirko Krlić rekao je da je odbor zakazan u kratkom roku kako bi proteklo zakonskih 24 sata da bi Odbor mogao da predloži Skupštini da listu kandidata razmatra po hitnom postupku već na sutrašnjoj sednici.

Vojvođanski poslanici predložili su Slobodana Cvejića i Slavišu Grujića, dok su Udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji kandidovali Biljanu Ratković Njegovan na predlog Društva novinara Vojvodine i Višnju Aranđelović na predlog Udruženja novinara Srbije. Iako nije član odbora, poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević iskoristio je svoje pravo da postavi pitanja kandidatima od kojih je tražio odgovor šta će učiniti povodom, kako je ocenio, nezakonskog emitovanja televizije N1, odnosno da li će se kandidati odupreti propagandi te televizije.

Odboru se prvi predstavio kandidat Slobodan Cvejić, redovni profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji je rekao da je radio brojna istraživanja o medijima, razvoju demokratije i institucija, da učestvuje u međunarodnim projektima, a radio je i u nekim vladinim telima kao što su odbori za obrazovanje i za saradnju sa UNESKO-m.

Drugi kandidat Slaviša Grujić je TV i filmski snimatelj, diplomirao je u Moskvi, i kako je rekao "od početka radi u praksi, a ne u teoriji".

Grujić je rekao da je uglavnom radio na televiziji u svim redakcijama, a posebno je bio uspešan u oblasti dokumentarnih filmova. Bio je urednik na RTV i urednik novosadske Apolo televizije, kao i pokrajinski sekretar za kulturu od 2012-2016 godine.

Na pitanje Rističevića da li će se zalagati za to da REM utvrdi listu najvažnijih sportskih događaja i obezbediti da te događaje mogu da prenose samo TV kanali sa nacionalnom frekvencijom, oba kandidata odgovorila su da će raditi u skladu sa zakonom.

Profesor Cvejić odgovorio je i na pitanje poslanika SNS-a Marka Atlagića i potvrdio da nije podržao pokret "Jedan od pet miliona", a saglasio se i da profesori ne treba da se na univerzitetu bave politikom.

Kandidatkinja udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji Biljana Ratković Njegovan rekla je da je zaposlena na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na kojem su pokrenuli smer o inženjerstvu u menadžmentu u medijima na kojem je redovni profesor. Objavila je dosta radova i knjiga, bavila se novinarstvom, a u RTV je 14 godina radila u centru za istraživanje programa javnog mnjenja.

Novinarka Višnja Aranđelović već 12 godina radi u Politici, specijalno se bavi medijskim temama, član je komisije saveta za štampu, a najviše je, kako je istakla, zanima etika, primena standarda i poštovanje novinarskog kodeksa.

Aranđelović je dodala da kada pratite medije vidite mnogo političkih previranja, a uputila je kritiku REM-u da su bili zatvoreni za javnost i stidljivo su koristili ovlašćenja koja po zakonu imaju. Na pitanje Marjana Rističevića da li kandidatkinje imaju snage da se odupru, kako je rekao propagandi N1 televizije i da li će se zalagati za poštovanje zakona da nema reemitovanja bez emitovanja, odnosno da li će reagovati na to što se 20 televizija registrovalo u Luksemburgu a emituje se samo u Srbiji, Njegovan je odgovorila da ima volje ali da snaga mora biti jača kako bi se suprotstavila tim "interesnim grupama".

Ona je ocenila da "imamo posla sa fantomskim medijima, sa moćnim firmama" i istakla da njihov "program sjaji" i obećala da će se zalagati za poštovanje zakona, kao što su nju, pojasnila je "naterali da propisno parkira, ili joj sledi kazna".

Višnja Aranđelović rekla je da je i ovo pitanje dokaz da su mediji politička priča, i da se pod optužbama za propagandu i širenje lažnih vesti često krije želja za cenzurom, a da ona "neće biti cenzor" mada će se zalagati za primenu zakona.

Rističević je uzvratio da nije govorio o cenzuri već da "ne može po zakonu program da se reemituje ako nije emitovan" i podsetio da se REM finansira iz poreza koje pomenute televizije ne plaćaju. Predsednik Odbora Mirko Krlić nije dozvolio dalju raspravu, već je obavljeno glasanje i predlozi četiri kandidata upućeni su u skupštinsku proceduru. Narodni poslanici izabraće dva člana REM-a čime će sastav saveta biti kompletiran.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi