Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Suđenje Simonoviću 12. decembra u sudu u Katanićevoj ulici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2019.

Izvor: Tanjug

Suđenje Simonoviću 12. decembra u sudu u Katanićevoj ulici

Sledeće suđenje donedavnom predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću zakazano je za 12. decembar pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu i biće održano u sudskoj zgradi u Katanićevog ulici, rekla je danas Tanjugu portparol suda Irina Kovačević.

Iako je krivično odeljenje Drugog osnovnog suda preseljeno u renoviranu zgradu Palatu pravde, tehnički uslovi za održavanje glavnog pretresa za sada zahtevaju da se naredno suđenje održi u zgradi suda u Katanićevoj ulici, precizirala je Kovačević.

Simonović se tereti da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info" 12. decembra 2018. godine.

Na sledećem suđenju se očekuje da Simonović i ostali iznesu svoje detaljne odbrane, a on je na početku suđenja u celosti negirao krivično delo.

Ostala trojica optuženih Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihajlović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" delimično su priznala krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronađe osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to učini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kuću), "izazivajući opasnost po život i telo oštećenih".

Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin. Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijački je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle

zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi