Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomirović: Šta je NIN ovom naslovnicom želeo da poruči?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2019.

Izvor: Tanjug

Radomirović: Šta je NIN ovom naslovnicom želeo da poruči?

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izjavio je da je puškom, sličnom onoj na naslovnici novog broja NIN-a, ubijen premijer Zoran Đinđić i da mu nije jasno šta je taj nedeljnik takvom fotografijom želeo da poruči.

"U zemlji u kojoj je ubijen predsednik vlade jednom sličnom puškom, zaista je čudno da na jednoj naslovnoj strani uglednog nedeljenika izlazi ovakva fotografija, pogotovo u tom kontekstu, sa naslovom ''Ko ruši Krušik", rekao je za Pink Radomirović.

Ne znam šta je uredništvo NIN-a želelo takvom fotogafijom i opremom naslovne strane, pita Radomirović i dodaje da to u svakom slučaju nije dobro.

Marko Matić iz Medijske mreže Antidot, takođe, ukazuje da se u tom slučaju ne može govoriti o kršenju profesionalnih standarda, jer to nadilazi novinarsku profesiju.

"Ovo spada u nešto što može da se nazove krivičnim delom i naldežni organi treba o tome da sude", rekao je Matić za Pink.

Ukazuje da je problem i u izboru tajminga kada se fotografija objavljuje, s obzirom da i sami priznaju da je napravljena pre dve godine.

"Dakle, govori da je ovo politički trenutak i da je urađen po političkom nalogu, a znamo i čijem. Znamo i ko ovih dana poziva na bolivijski scenario, znamo da Đilas i njegov Savez za Srbiju nastoje da tako nešto izazovu u Srbiji. Ova fotografija nije slučajno sada objavljena i nije slučajno objavljena na ovaj način", kaže Matić.

On ističe da je očigleno u pitanju reč o "konkursu za nekoga ko će da povuče taj oroz, na tom snajperu koji je usmeren prema predsedniku Vučiću". Dodaje da je jasno da iza toga stoji politika Saveza za Srbiju i Dragana Đilasa.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

30.11.

2019.

Mile [neregistrovani] u 02:07

Strava u Ulici brestova

Da UNS i Радомировић meni kao kao dugogodišnjem članu ove družine objasni šta je svojim saopštenjem želeo da poruči!

Odgovori
pet

29.11.

2019.

Bojan Bosiljčić [neregistrovani] u 22:59

Oguglali protiv zgađenih

Čitav spin oko ove stvari sa naslovnom stranom je nipodaštavanje zdravog razuma svih nas, pogotovo nas profesionalaca ovog posla. Kao prvo, "kropovanje": to je uobičajeni i standardni postupak izvlačenja suštine iz fotografskog okvira u kom je slika nastala, jer pogotovo u situacijama živih događaja fotograf ne može da dugo podešava kadar nego ubrzano škljoca da uhvati trenutak. Tako se u ovom kadru našao nepoznat čovek, neki recimo od rukovodilaca fabrike, pa još u prvom planu, što je na licu mesta sasvim normalno ali na fotografiji je to prosto pogrešna postavka ličnosti. Normalno je da se tada kadar - ukoliko je to moguće a ovde je bilo moguće - sužava da bi se dobila valjana slika, sa glavnim akterima u prvom planu. Tanjugova priča o nekakvom skrnavljenju njihovog "autorskog dela" je priča za malu decu, to jedna agencija svakako zna. Drugo, "snajper uperen u predsednika": niko ovde ne peri snajper u predsednika, pogotovo ne u kontekstu svojevremenog ubistva tadašnjeg premijera. Ovde imamo podest na kome su eksponati, pored koga prolaze zvaničnici u poseti. Predsednik je snimljen pored eksponata izloženih na uvid. Treće, "poruka" ovakve fotografije: zamislimo situaciju u kojoj bi neki vlasti naklonjen tabloid uz karakterističan naslov o ugroženosti predsednika, a takve tekstove redovno možemo da vidimo na naslovnim stranama tabloida, objavio ovu sliku kao puku ilustraciju kako je, eto, predsednik na nišanu. Bila bi to efektna ilustracija poente koju tabloid pokušava da ostvari, i tada niko od onih koji su u ovom slučaju podigli temperaturu insinuirajući da to NIN priziva ubistvo ne bi imao ništa protiv objavljivanja; niko tada takvu naslovnu stranu ne bi ni primetio: publika tabloida je odavno oguglala, a normalan svet na tabloide ionako gleda s indignacijom. Slučaj ove naslovne strane je dakle klasičan primer spinovanja i diskreditacije jednog lista čija se uređivačka politika nekome ne sviđa uz korišćenje očigledno iskonstruisanih premisa. Na kraju, citiranje novinara sa tobože nezavisne mreže koji sa priličnom dozom strasti proglašava ovu naslovnu stranu "krivičnim delom" i poziva nadležne da reaguju... to već sasvim sigurno nema veze ni sa tom "nezavisnošću" iz opisa medijske mreže, ni sa profesionalizmom a ni sa zdravim razumom. I to bi jedno pravo profesionalno udruženje novinara moralo da zna.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi