Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pakao jednog pitanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 11. 2019.

Autor: Dragana Pejović Izvor: NIN

Srčani udar i zastrašivanje novinara

Pakao jednog pitanja

Zašto je savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević međunarodne organizacije obavestila da je predsednik imao „srčani udar“, ako o tome nije obaveštena domaća javnost? I zašto je Miodrag Sovilj zastrašivan.

Kako je i obećala u emisiji Hit tvit, na Pinku, u nedelju uveče, savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević poslala je pismo Evropskoj federaciji novinara, Međunarodnoj federaciji novinara i drugim organizacijama i predstavnicima institucija EU koje se bave stanjem medija u Srbiji. U pismu, u koje je NIN imao uvid preko Udruženja novinara Srbije, kao jedan od dokaza da je u Srbiji sloboda medija široka, Vasiljević je opisala i snimkom dokumentovala događaj koji je, prema potonjoj interpretaciji tabloida, analitičara koji su u subotu gostovali na Pinku i Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, doveo do pogoršanja zdravstvenog stanja predsednika Aleksandra Vučića, koji je u petak uveče primljen na Vojno-medicinsku akademiju - kako je saopšteno - zbog „ozbiljnih kardiovaskularnih problema“.

U kasnijim izjavama Vučićevih saradnika saznajemo „da je bio životno ugrožen“, „da se oporavlja“, da ova kriza nije izuzetak u njegovom zdravstvenom stanju, a od ministra zdravlja Zlatibora Lončara, najpre, da predsednik ima „hronične, manje probleme sa srcem“, ali da je u petak došlo do „ozbiljnog pogoršanja“ kada je odlučio da se obrati lekarima na VMA, koji su hitno reagovali i odredili terapiju na koju je Vučić, prema rečima ministra, dobro reagovao.

Bez navođenja izvora mediji su spekulisali da je reč o visokom krvnom pritisku, a nijedan lekar ustanove u kojoj je predsednik lečen nije se obratio javnosti, niti su novinarske ekipe u noći kada je Vučiću pozlilo bile ispred VMA, u pokušaju da od lekara dobiju više informacija.

O čemu javnost u Srbiji nije obaveštena, međutim, Vasiljević je obavestila evropsku i svetsku javnost napisavši u dopisu međunarodnim organizacijama da je predsednik u petak imao - srčani udar: „U prilogu je nekoliko skorašnjih skrinšotova sa Tvitera, postova nekolicine istaknutih nezavisnih novinara, od prošlog vikenda, u kojima se komentariše zdravstveni problem predsednika Vučića, koji je u petak imao srčani udar.“

Zašto domaća javnost nije obaveštena o srčanom udaru, o kome Vasiljević obaveštava međunarodnu i zašto se srčani udar uopšte pominje u tom pismu, pitanja su na koja ona za NIN odgovara tako da pomenutu dijagnozu ne potvrđuje.

„Moje pismo predstavnicima međunarodnih novinarskih udruženja nije bilo upućeno javnosti već imenom i prezimenom ljudima koji te organizacije predstavljaju. Ako ste videli, Reporteri bez granica su pokazali zabrinutost zbog toga što sam nekoliko puta tokom gostovanja na TV Pink pomenula ime gospodina Sovilja. Moja obaveza je bila da na tu njihovu `zabrinutost` odgovorim i objasnim šta se zaista dešavalo. Znači, informacija njima poslata nije bila za javnu upotrebu. Srpska javnost je u subotu u 7,30 časova obaveštena da je predsednik primljen u bolnicu. Da nije bilo zlonamernih spekulacija da je to zbog pitanja gospodina Sovilja ne bi bilo ni potrebe za mojim pismom tim organizacijama“, kaže za NIN savetnica za medije predsednika Srbije.

Sam Vučić je na konferenciji za novinare u utorak potvrdio da je godinama „hronično bolestan“ i da „akutni problem“ o kome je reč nije imao nikakve veze ni sa jednim novinarom.

U postovima koje je Vasiljević priložila novinarskim organizacijama, OEBS-u, Fridom hausu, Fondaciji za otvoreno društvo, portparolki EU Maji Kocijančić, Reporterima bez granica, priželjkuje se Vučićeva smrt, a u nekima koji nisu u vezi sa situacijom od prošlog vikenda, novinari uistinu o njemu govore neprimerenim i uvredljivim rečnikom. Koristeći ih kao dokaz da određeni novinari slobodu medija doživljavaju ne kao pravo da postave pravo pitanje, nego kao pravo da vređaju predsednika, ona moli svoje sagovornike da to imaju u vidu svaki put kad govore o slobodi medija u Srbiji.

Kad se tom kontekstu uvreda doda snimak Vučićevog susreta sa novinarima, na kome mu Miodrag Sovilj, novinar N1, prema rečima savetnice gura telefon pred lice zahtevajući od predsednika da pročita dokument na telefonu i završava razgovor sa - da se ne zavitlavamo više - onda je posao zaokružen. Jer u tom mejlu nije dokumentovano predsednikovo ponašanje prema medijima, atmosfera „neformalne i nekonvencionalne“ komunikacije koju je sam predsednik stvarao, niti način na koji se on obraćao novinarima, o čemu je NIN već više puta pisao.

U drugom mejlu istim organizacijama, Vasiljević se, međutim, osvrće na kritike koje su i na njen i na račun predsednikovog okruženja upućene, a sve povodom sve češćih napada na televiziju N1. Suzani Vasiljević, koja tvrdi da kabinet predsednika nema ništa sa otpužbama na račun Sovilja, zamera se što je u Hit tvitu više puta pominjala ime novinara.

Dokumentujući tok događaja - da je, zapravo, dovođenje u vezu novinara sa odlaskom predsednika na VMA počelo na društvenim mrežama gde je reakcija na vest o Vučićevom zdravlju izazvala „seriju zahvalnosti“ Sovilju što je Vučiću podigao pritisak - Vasiljević apeluje da joj se sledeći put obrati za potvrdu informacije.

Svoj postupak i način na koji je komunicirao sam Sovilj za NIN tumači ovako: „O sumnjama u umešanost Branka Stefanovića u trgovinu oružjem pokušao sam odgovor da dobijem od njegovog sina, ministra policije i dobio lakonski odgovor da je to laž, iako postoji dokument koji ukazuje na to da je bio deo delegacije privatne firme koja je posetila Krušik pre dve godine. Kada sam isto pitanje postavio predsedniku države, dobio sam okolišanje i izbegavanje odgovora u vezi sa spornim dokumentom. U tom trenutku bilo je prirodno da Aleksandru Vučiću dokument koji odbija da komentariše pokažem na telefonu, na šta mi je odgovorio da - ne vidi dobro. Dakle, način na koji sam pokušao da dođem do informacije od javnog značaja, po mom mišljenju, bio je apsolutno primeren datoj situaciji. Nisam primetio ni da je predsedniku bilo neprijatno što sam mu dokument pokazivao na telefonu, niti je bilo šta na njemu ukazivalo da se oseća ugroženim zbog blizine mog mobilnog aparata“, kaže Miodrag Sovilj za NIN.

Novinar N1 je u danima koji slede optužen za pogoršanje zdravstvenog stanja predsednika, o kome javnost u Srbiji još uvek nema dovoljno podataka, a u subotu je kroz program Pinka i saopštenje kolegijuma Studija B (u kome se „najoštrije osuđuje“, između ostalog neformalno obraćanje i kolokvijalni rečnik) intenzivno kreirana veza između Vučićevog razgovora sa Soviljem i njegovog odlaska na VMA. Zarad te veze, kreirane, uzgred rečeno, u trenutku dok se vesti sa VMA iščekuju, važno je pomenuti i drugi ešalon izjava Vučićevih najbližih saradnika.

Osim Suzane Vasiljević koja je u Hit tvitu opisala predsednika kao osobu koja ne vodi dovoljno računa o svom zdravlju, ministar odbrane Aleksandar Vulin, njegov, kako sam kaže, dugogodišnji prijatelj, rekao je: „Siguran sam da će biti sve u redu i to zato što je Aleksandar Vučić jak i tvrdoglav, a ne zato što sluša lekare… Mnogo radi, malo spava i malo se odmara. Svi mi koji sarađujemo s njim i koji smo njegovi prijatelji, a pre svega njegova porodica, voleli bismo da Vučić mnogo više vodi računa o svom zdravlju, ali on je jednostavno takav čovek… Vučić potraži pomoć samo kad mora, ali se brže, nego što bi mu ijedan lekar savetovao, vrati na posao.“ Time, praktično negirajući svaku vrstu odgovornosti bilo koga drugog, Vulin je podvukao još da lekari predsedniku mogu da priđu - samo na proslavama i zvaničnim dešavanjima. A i sam Vučić potvrdio je da terapiju ne uzima redovno.

Vučićev sporni susret s novinarima, ni po čemu neuobičajen u odnosu na prethodne, na kojima se „neformalno i kolokvijalno“ (za šta je kasnije optuživan kolega) obraćao novinarima, okončao se opaskom novinara N1 – „da se ne zavitlavamo“. Kratka rasprava sa predsednikom o tome da li će on pročitati dokument ili će mu ga kolega naglas pročitati, dokument koji je bio predmet novinarskog pitanja, podigla je ton razgovora taman do nivoa na kojima je do sada mnogo puta bio. Često i ničim neizazvan.

Usledile su, međutim, insinuacije da je telefon namerno podmetan da bi se izazvao predsednikov nagli pokret ruke da ga skloni da bi taj gest mogao da se tumači kao nasilje, potom su usledile i diskusije o primerenosti ponašanja novinara, ali epilog nisu bili odgovori na pitanja o zdravstvenom stanju predsednika nego kampanja protiv jednog novinara. Pa je odmah po Vučićevom izlasku iz bolnice Pink objavio Soviljeve kompromitujuće fotografije iz perioda kad je bio mladić i naročito daleko od novinarskog posla, a pri tom objavljene na mreži My Space koja više - ne postoji.

Posle reakcije Udruženja novinara Srbije Pink povlači fotografije, ali zastrašivanje ostaje kao lekcija. Upitana da li, ipak - bez obzira na to što je, kako tvrdi u drugom mejlu i odgovoru Reporterima bez granica, tviter- zajednica stavila kolegu Sovilja u kontekst odgovornosti za predsednikovo zdravstveno stanje - vidi kampanju protiv jednog novinara u kojoj su učestvovali i predstavnici vlasti (Goran Vesić, na primer) ili pokušaj zastrašivanja objavljivanjem privatnih kompromitujućih fotografija iz mladosti, Suzana Vasiljević odgovara: „Da, vidim kampanju protiv Verice Bradić koja se `usudila` da postavi neka pitanja kako bi razjasnila šta se tog petka dešavalo. Što se gospodina Sovilja tiče, kampanja podrške njemu, jer je zaslužan za pogoršanje zdravstvenog stanja predsednika počeli su gledaoci televizije N1. Mnoštvo poruka tipa `ubistvo pred kamerama`, `odlično urađeno, gospodine Sovilj` i sličnih pojavilo se na društvenim mrežama par minuta po objavljivanju našeg obaveštenja da je predsednik primljen u bolnicu. Što se tiče objavljivanja njegovih privatnih slika, to je nedopustivo i ja javno osuđujem ovakvu vrstu zloupotrebe privatnosti. Očekujem da će moj primer slediti i gospoda sa N1 i osuditi jezivu kampanju protiv Verice Bradić“, ističe Vasiljević, očito aludirajući na takođe uvredljive i neprimerene objave Ivana Ivanovića na Tviteru o Verici Bradić.

Miodrag Sovilj kaže da nema dileme kako će nastaviti da radi zadatke na kojima je do sada radio, ali se ne oseća prijatno ni spokojno. „Bizarno je slušati ponavljanje svog imena od strane prvog ešalona medijskog streljačkog voda na nacionalnim frekvencijama, ali izgleda da je danas to cena koju plaćate ukoliko ste novinar koji samo želi da se bavi svojim poslom. S obzirom na to da ne mislim da sam u razgovoru sa predsednikom na bilo koji način prekršio pravila koja nalaže novinarska etika, svako odstupanje od uobičajenog pristupa bilo bi besmisleno sa profesionalne strane. Odgovor na pitanje koje sam postavio još uvek nisam dobio, i nastaviću da ga postavljam, jer to naprosto rade novinari“, poručuje Sovilj.

 

 

 

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

26.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 20:59

Re:

Колега, у потпуности си у праву у тексту Правила применити. Мене је изненадило првобитно реаговање УНСа у коме се стало на страну понашања млађаног новинара из Новог Сада. Оваква су подметања била УНСу деведесетих година када смо га часно бранили и одбранили, боље рећи сачували.
Члан сам члан УНСа више од четири деценије.
Да је у случају Совиљ било реаговање НУНСа не би било ништа неуобичајено.
П.С.
А, да ово што је објављено с намером дискредитације саветнице и самог председника Вучића је писала Пејовић, а извор је НИН.
Ово је наручена ружна страна српског новинарства

Odgovori
uto

26.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:45

PRAVILA PRIMENITI

A šta je to obmanula gospodja Vasiljević? Ništa,štaviše, mislim da ona nije radila svoj posao kako treba jer je sve trebalo da preduzme ranije.Istovremeno, kao savetnica za medije jednostavno da ograniči blizinu novinara Predsedniku i da u dogovoru sa njim izveštačima se dozvoljava da postavljaju pitanja samo ui vezi sa dogadjajem kome prisustvuju. A na,naprimer, mesečnim press konferencijama u Predsedništvu Srbije pitanja o svemu i svačemu,ali isključivo o dravnim,a u sedištu stranke (SNS) o stranačikim i drugim aktivnostima vezanim za partijsko delovanje i političku scenuz u Srbiji.Tako se radilo i pristojno radi u svim zemljama. Tramp je jednostavno oduzeo(ne on ,nego njegova administracija) akreditaciju jednom novinaru Si en ena i čini mi se Nujujork tajnsa zbog bezazblenih pitanja, Angelu Merkel niko nije video da joj se neko unosi u lice i poklazuje telefone i da dalje ne nabrajam,a kamoli da se upotrebljava uličarski jezik prema instituciji koja se zove Predsednik Srbije - "da se ne zafrkavamo". E tu je grešila Vasiljević,a Bogami i Vučić koji je to dopuštao.

Odgovori
ned

24.11.

2019.

Срђан [neregistrovani] u 14:45

Оставка

Из свега наведеног саветница председника А.Вучића мора да поднесе неопозиву оставку због покушаја обмане како наше тако и стране јавности и наведених интернационалних медисјких организација тј. појединаца.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi