Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uhapšeni novinari u Burundiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 10. 2019.

Autor: U. Sabljaković, UNS Izvor: IFJ

Uhapšeni novinari u Burundiju

Međunarodna federacija novinara (IFJ) oštro je osudila hapšenje četiri novinara u Burundiju, i podsetila da je u toj zemlji obaveštajna služba pre tri godine kidnapovala jednog novinara koji se i dalje vodi kao nestao.

Kako navodi IFJ, ljudi u civilu su prošle nedelje na zapadu Burundija uhapsili četiri novinara dnevnog lista IwacuChristine Kamikazi, Agnès Ndirubusa, Térenc Mpozenzi i Egide Harerimana i njihovog vozača Adolphe Masabarakiza, koji su krenuli na put da bi napravili izveštaj o sukobima između vladinih snaga i naoružane grupe koja je došla iz Konga.

Ekipa lista Iwacu prethodno je obavestila vlasti o svojoj nameri da izveštava o sukobima, ali su uprkos tome pritvoreni u policijskoj stanici u gradu Bubunza, gde su im oduzeti oprema i moblini telefoni.

Međunarodna federacija novinara zato je saopštila da oštro osuđuje neopravdano hapšenje novinara lista Iwacu i zatražila da oni momentano budu pušteni na slobodu.

„Ekipa novinara i drugih medijskih radnika uhapšena je zato što su radili svoj posao. Tražimo od burundskih vlasti da ih bez odlaganja puste na slobodu. Nekoliko meseci pred predsedničke izbore, ta hapšenja mogu samo da ugroze rad naših kolega na pokrivanju predizoborne kampanje. Naše kolege treba da budu bezbedne i da rade u punoj slobodi“, navela je Međunarodna federacija novinara. 

Federacija podseća i da je pre tri godine obaveštajna služba Burundija kidnapovala novinara Jean Bigirimana, koji se od tada vodi kao nestao, kao i da istraga o tom slučaju još nije ni počela.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi