Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zloupotreba dece u medijima: U Srbiji je trend pogoršanje (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 10. 2019.

Izvor: N1

Zloupotreba dece u medijima: U Srbiji je trend pogoršanje (VIDEO)

Kada je reč zloupotrebi dece u medijima trend u Srbiji je pogoršanje u ovoj oblasti, upozoravaju gosti Novog dana Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije i Božidar Dimić iz organizacije Prijatelji dece Srbije.

Pre nedelju dana u Kancelariji zaštitnika građana predstavnici medija potpisali su Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe, koji je izdalo udruženje Prijatelji dece Srbije.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, kaže da su se potpisivanju ovog memoranduma nisu odazvale sve pozvane medijske kuće u Srbiji.

On je ipak najavio da će se nastaviti sa pozivima svim medijima da poštuju ovaj pravilnik u interesu dece.

"Radili smo monitoring tokom prve školske nedelje, primetili smo da je iako je tema obrazovanja važna i dominanta, ona se obuhvata u samo 28 odsto tekstova, dok su deca najzastupljenija u crnoj hronici", kaže Stefanović.

On je dodao da većina medija delimično ili potpuno otkriva identitet deteta i time krši njegova prava.

"I štampani i elektronski mediji krše odredbe o zaštiti identiteta i ugrozavanju bezbednosti svojim programima", istakao je.

Dimić je rekao da se može pretpostaviti da mediji žele da privuku pažnju publike, ali kad su u pitanju deca ipka treba da se nađe neki drugi način za to.

"U većini mediji nema loše namere, i zato je ova inicijativa dobra da se skrene pažnja novinara, urednika, na koji način da na ispravno izveštavaju o deci", kaže.

On je istakao da je problem što se o deci govori samo kao o žrtvama nasilja, a ne vodimo računa da li ćemo pogoršati položaj tog deteta, da li će biti stigmatizovano.

"Obično do nas dolaze vesti iz malih sredina, a deca su ranjiva i važno im je šta njihovi vršnjaci misle. Više puta novinari treba da razmisle kako će obraditi neku temu, da ne bi ugrozili dostojanstvo deteta, i vodeći računa o tome kako će ono da nastavi da živi u svojoj sredini", kaže Dimić.

Profesionalnost i etičnost u medijima su jako važna tema, slažu se gosti.

"Ne razmišlja se mnogo o etičnosti i kako zaštiti privatnost deteta, važno nam da vidimo suze, krv, patnju i bol, a ne razmišlja se kako će to da utiče na razvoj deteta. Jako loša poruka se šalje, odgovornost je države da brine o najsiromašnijima, najranjiivijima, a ne da vam rijaliti popravlja kuću", kazao je Dimić i upitao – na kome je odogovrnsot da se bavi ovim stvarima.

Stefanović je poručio svima onima koji pišu tekstove u koje su uključena deca, da se zapitaju da li bi voleli da se njihovo dete nađe u takvoj situaciji i znaće odmah odgovor na to pitanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi