Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Objavljen transkript audio snimka Kašogijevog ubistva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 09. 2019.

Autor: BBC, Vijesti, Insajder Izvor: Insajder

Objavljen transkript audio snimka Kašogijevog ubistva

Turski mediji objavili su transkipt snimka za koji tvrde da su navodno zabeležile čin ubistva i poslednje reči saudijskog novinara Džamala Kašogija koji je ubijen u oktobru prošle godine, piše BBC.

Provladina novina, kako je naziva BBC, list Sabah naveo je da je do snimka ubistva od 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu došla turska obaveštajna agencija.

Jedan od objavljenih razgovora je, kako navodi ovaj list, između Mahera Abdulaziza Mutreba i doktora Salaha Muhameda Al-Tubaigija, šefa za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbednost u Saudijskoj Arabiji, koji su, kako se navodi, razgovarali u 13:02 sati, svega 12 minuta prije Kašogijevog dolaska u konzulat.

Mutreb: Može li se telo ubaciti u džak?

Al-Tubaigi: Ne, previše je teško i visoko. Zapravo, uvek sam radio na leševima, znam vrlo dobro da režem. Nikad, doduše, nisam radio na telu koje je još uvijek toplo, ali ću se snaći. Obično stavim slušalice i slušam muziku kada režem tela, u međuvremenu sipam kafu i pušim cigarete. Kad razdvojim delove tela, ubacićeš ih u plastične kese, sve to staviti u kofere i izneti (iz zgrade).

Al-Tubaigi takođe kaže, kako navodi Sabah, da njegovi nadređeni ne znaju šta radi i da nema nikoga ko ga može zaštititi.

Na kraju razgovora, Mutreb pita da li je "životinja koju treba žrtvovati" stigla. U 13:14 sati, neidentifikovani muškarac je rekao "stigao je".

Sudeći po snimcima, kako navodi ovaj list, Kašogiju je po ulasku u konzulat rečeno da je konzul Mohamed al-Otaibi prisutan pa je pozvan u njegovu kancelariju na drugom spratu. Kada je postao sumnjičav, nakon što je povučen za ruku je rekao: "Pusti me, šta radiš to", piše Sabah.

Čim je ušao u sobu, Mutreb ga je zamolio da sedne i rekao mu da ga moraju vratiti u Rijad, po nalogu Interpola. Druga, neidentifikovana osoba, Kašogiju tokom snimka, u ulozi "lošeg policajca", više puta govori da "skrati priču".

Poslednje reči ubijenog Kašogija

List Sabah, kako prenose mediji, objavio je i izvode snimka i razgovor koji je trajao desetak minuta pre Kašogijeve smrti:

Mutreb: Ostavi poruku sinu.

Kašogi: Šta da mu kažem?

Mutreb: Poslaćeš mu poruku, vežbaćemo, pokaži nam. 

Kašogi: Šta da mu kažem, "vidimo se uskoro"?

Neidentifikovani muškarac: Skrati priču.

Mutreb: Napiši nešto poput: "U Istanbulu sam, ne brini ako ne možeš da me dobiješ".

Kašogi: Ne treba da kažem da sam kidnapovan.

Neidentifikovani muškarac: Skini jaknu.

Kašogi: Kako ovako nešto može da se desi u konzulatu? Ne pišem ništa.

Neidentifikovani muškarac: Skrati priču.

Kašogi: Ne pišem ništa.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal, požurite. Pomozite nam kako bismo mi pomogli Vama, zato što ćemo Vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se desiti na kraju.

Kašogi:  Vidim peškir, hoćete li da me omamite? 

Al-Tubaigi: Da, uspavaćemo Vas.

Kašogi je zamolio da mu ne prekrivaju usta, a potom je izgubio svest, navodi list.

"Imam astmu, ne radite to, ugušićete me", bile su njegove posljednje reči, piše Sabah.

Kako navodi list, Kašogijeve ubice su potom stavile plastičnu kesu preko njegove glave i ugušili ga, a potom se čuli zvuci opiranja.

"Je li uspavan?", "Podiže glavu", "Nastavi da pritiskaš", "Pritisni dobro" - čuje se takođe na snimku.

Potom se, kako navodi Sabah, oko 13:39 sati čuje zvuk testere za kidanje Kašogijevog tijela, a kako dodaju, brutalna procedura je trajala pola sata.

Podsetimo, novinar Džamal Kašogi nestao je 2. Oktobra prošle godine, kada je otišao u konzulat u Istanbulu da uzme dokumenta za venčanje.

On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Turski zvaničnici odmah su izneli saopštenje da je Kašogija u zgradi ubio tim saudijskih agenata.

Rijad je sa druge strane u početku navodio da je novinar napustio konzulat, ali je ubrzo ipak priznao da je Kašogi, kako su naveli, ubijen u tuči.

Ova tvrdnja naišla je na skepsu, a dosad objavljeni podaci ukazuju na to da je po ulasku u konzulat mučen i da je isečen na komade, a da su istovremeno u konzulatu bile i osobe iz bliskog okruženja kraljevske porodice.

Istragu u ovom slučaju istovremeno vode i Turska i Saudijska Arabija.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi