Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fabrici: Javni servis ne sme biti ni vladin ni opozicioni, već u interesu naroda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2019.

Izvor: Beta

Fabrici: Javni servis ne sme biti ni vladin ni opozicioni, već u interesu naroda

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da javni servis ne sme biti ni vladin ni opozicioni, već u interesu naroda, i da se mora poštovati pravo građana na pluralizam informacija.

"Neophodno je obezbediti pluralizam, medijska strategija to mora da uzme u obzir. Dakle, i u RTS opozicija mora dobiti prostor da se čuje, pre svega građani moraju da imaju pravo na pluralizam informacija", rekao je Fabrici za list Blic od nedelje.

Na pitanje da li je sada tako, Fabrici je rekao da "misli da bi moglo biti bolje".

Govoreći o slobodi medija, Fabrici je rekao da EU želi da vidi okruženje u kojem novinari mogu da rade slobodno i bezbedno.

"U sferi slobode medija rekli smo prošle godine u našem Godišnjem izveštaju za Srbiju da ne vidimo napredak. Veoma jasno", naveo je.

Ocenio je da je Srbija ostvarila dobar napredak u ekonomskim reformama i da je "mnogo manji napredak" ostvaren u reformama koje se odnose na vladavinu prava. Naveo je da sudije moraju biti nezavisne.

Rekao je i da je pravo građana da protestuju fundamentalno, da ljudima mora biti dozvoljeno da iskažu nezadovoljstvo, dokle god to čine mirno i u skladu sa zakonom.

Povodom izjave francuske ministarke Natali Loazo da u ovakvoj EU nema mesta za nove članice, Fabrici je "pozvao sve da ostanu mirni".

"Hajde da ne izvlačimo zaključke iz jedne izjave uzete izvan konteksta. Reforme u EU i proširenje se odvijaju paralelno. Bitno je da Srbija nastavi da radi jer se pozicija EU nije promenila", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Kada je reč o mogućnosti da pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine bude postignut ove godine, Fabrici je kazao da nema razloga ni za preveliki optimizam, ni za preveliki pesimizam.

"Teško je reći da ili ne definitivno, hajde da budemo oprezno optimistični", dodao je Fabrici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi