Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stejt department: Korupcija i nasilje nad novinarima i LGBT populacijom i dalje problem u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 03. 2019.

Izvor: Beta

Stejt department: Korupcija i nasilje nad novinarima i LGBT populacijom i dalje problem u Srbiji

Ljudska prava u Srbiji suočena su sa problemom korupcije u vlasti, uključujući i među visokim zvaničnicima, kao i nasilja nad novinarima, ali i nad pripadnicima LGBT zajednice, ocenjeno je u izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u 2018. godini, koji je objavljen večeras.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da je vlada preduzela korake u procesuiranju zvaničnika koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava u policiji i na drugim funkcijama u vlasti, ali da mnogi posmatrači veruju da brojni slučajevi korupcije, socijalnog i nasilja u porodici i drugih zloupotreba nisu prijavljeni i prolaze nekažnjeno.

Na početku izveštaja navodi se da još nije napravljen bilo kakav značajni napredak ka ostvarivanju pravde za žrtve u slučaju nestanka i ubistva trojice braće Bitići 1999. godine, a da vlasti u Beogradu navode da nastavljaju istragu.

U Srbiji, zakon predviđa krivične sankcije za korupciju vladinih zvaničnika, međutim postoji široko rasprostranjeno mišljenje javnosti da se zakon ne sprovodi dosledno i sistematski i da su neki visoki funkcioneri umešani u korupciju, ostali nekažnjeni.

U Izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2018. navodi se da je zemlja postigla određeni napredak u borbi protiv korupcije, uprkos brojnih izveštaja o postojanju korupcije, dodaje se u izveštaju. Međutim, uprkos izjavama vlasti da se bore protiv korupcije, Agencija za borbu protiv korupcije i nevladina organizacija Transparentnost Srbija nastavljaju da ukazuju na nedostatak transparentnosti vlade.

Ustav predviđa slobodu izražavanja, uključujući štampu, ali nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima, nastavak učešća vlade u medijskom vlasništvu kao i pretnje i napadi na novinare ugrožavaju njihove slobode. Nezavisni posmatrači tvrdili su da je 2017. bila jedna od najgorih godina za slobodu štampe u zemlji i da je trend smanjene slobode medija nastavljen tokom naredne 2018. Iako postoje nezavisni mediji, pritisak vlasti na medije se produbljuje uz kontrolu koja se sprovodi i preko prihoda od reklamiranja i izdvajanja (iz budžeta) putem donacija piše u izveštaju.

Ustav predviđa nezavisno sudstvo, ali sudovi su i dalje podložni korupciji i političkom uticaju. Evropska komisija u izveštaju za 2018. navodi da iako ima određenog napretka, prostor za politički uticaj na pravosuđe izaziva zabrinutost. Ustav i zakoni predviđaju pravo na pravično i javno suđenje i nezavisno sudstvo uglavnom poštuje to pravo. Siromašni optuženi su teškom mukom obezbeđivali advokate, jer Srbija nema funkcionalan sistem besplatne pravne pomoći u svim situacijama.

U izveštaju se navodi da je policija povremeno tukla pritvorene i maltretirala osumnjičene, obično za vreme hapšenja ili privođenja u pogledu dobijanja priznanja. Istovremeno mnogi zatvori i pritvorni centri ne ispunjavaju međunarodne standarde, navodi se u izveštaju. Oko 28.000 policajaca u zemlji ima odgovornost za sprovođenje zakona i održavanje reda u zemlji i u nadležnosti su Ministarstva unutrašnjih poslova, napominje se u izveštaju.

Ustav predviđa slobodu okupljanja i vlada generalno poštuje ta prava kao i pravo na slobodno udruživanje, verske slobode. Ustav predviđa i slobodu kretanja u zemlji, putovanja u inostranstvo, emigraciju i repatrijaciju i vlada generalno i ta prava poštuje, dodaje se u izveštaju američkog Ministarstva inostranih poslova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi