Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Objektivnost više nije važna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 02. 2019.

Izvor: FoNet

Objektivnost više nije važna

U ovakvoj političkoj i društvenoj klimi, danas je u Srbiji opasnije izgovoriti istinu, nego laž, izjavila je FoNetu novinarka Jovana Polić, uz ocenu da građani ne mogu da razdvoje šta je istinita, ašta lažna vest i da je medijska pismenost neophodna kako za građane, tako i za novinare.

Opasnije je danas u Srbiji izgovoriti istinu, jer se izlažete riziku da budete optuženi za zastupanje interesa neke druge strane, ukazala je Polić, jedna od autorki dokumentarnog filma "Medijski vrisak".

Prema njenim rečima, lažne vesti su postojale oduvek, ali se danas, razvojem novih tehnologija, mnogo brže šire kroz javni prostor.

Polić je, u okviru serijala Pres Ekstra, novinarki Andrijani Milaćević, rekla da su mediji u Srbiji suočeni s politizacijom, napadima i pretnjama novinarima.

Ukazala je i na uredničke i finansijske pritiske, skrivenu cenzuru i otvorenu autocenzuru, uz neprimenjivanje medijskih zakona i rastuću koncentraciju vlasništva.

Polić smatra da građani, u takvom medijskom okruženju, ne znaju kakve informacije konzumiraju, niti u čijem interesu mediji rade.

Mnogo je informacija dostupnih širokom auditorijumu, kroz onlajn i tradicionalne medije, mada i građani, kako je napomenula, nisu u stanju da pritisnu medije da proizvode kvalitetan sadržaj i objavljuju istinite vesti.

Govoreći o tabloidima i tabloidnim portalima, Polić je predočila da je građanima veoma lako plasirati lažnu vest, jer objektivnost više nije važna.

Ide se na emocije i lični stav, što zovemo postistinom, koja je, kao termin, uvrštena u Oksfordov rečnik, precizirala je Polić.

Prema njenom stavu, u medijima je postalo sve ogoljeno, nepristojno, gadno, bedno i, pre svega, poražavajuće za profesiju.

Budući da nemaju mogućnost da razdvoje šta je istinita, a šta lažna vest, građanima je više nego neophodna medijska pismenost, ali i novinarima, koji plasiraju takve vesti, istakla je Polić.

Ona je uverena da je proizvodnja kvalitetnog i istinitog medijskog sadržaja jedini način borbe protiv lažnih vesti.

Ključ za podizanje kritičke svesti javnosti moglo bi da bude i uvođenje časova medijske pismenosti u osnovne škole.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi