Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Laž kao model ponašanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2019.

Izvor: FoNet

Laž kao model ponašanja

Javnost je oduvek bila u zoni komfora zato što je od medija očekivala da dobije tačnu i nepristrasnu informaciju, izjavio je FoNetu novinar Cenzolovke Denis Kolundžija, koji smatra da sada živimo u vremenu težnje da građani izgube poverenje u novinare i istinu.

On je, u okviru serijala Pres Ekstra, istakao da bi novinar, po definiciji, trebalo istinito da izveštava.

Ukazao je, međutim, da se, onog trenutka kada se novinari dezavuišu, stvara prostor u kojem se relativizuje istina i izjednačava sa onim što niko neće da nazove pravim imenom.

Prema mišljenju Kolundžije, ne postoji pojam lažnih vesti, jer su one oksimoron za izmišljotine i fabrikovane kvazi informacije.

Kako je predočio, njihova namera je izazivanje konfuzije u javnosti, radi postizanja određenog cilja raznih interesnih grupa.

Lansiranje trolova u formi medija ili izvora informacija predstvalja alarm za javnost da se takve vesti proveravaju, objasnio je Kolundžija.

Takođe, on je ocenio da se danas zloupotrebljava činjenica da niko nema vremena za proveravanje vesti.

Trebalo bi apelovati i naučiti ljude da nijednu informaciju ne uzimaju zdravo za gotovo, naglasio je Kolundžija, čak i u slučaju medija sa kredibilitetom koji su čvrsto opredeljeni da izveštavaju prema Kodeksu novinara.

On je ukazao i na problem da država, preko konkursa za sufinansiranje projekata, odvaja velike sume novca za medije koji svakodnevno plasiraju lažne vesti.

Takvi mediji, za koje je utvrđeno da na godišnjem nivou plasiraju na stotine lažnih vesti, ne bi trebalo da dobiju ni dinar od države, izjavio je Kolundžija.

On smatra da političari ne trpe nikakve konsenkvence za izgovorenu neistinu, čime se i običnim ljudima nameće model ponašanja da, ukoliko lažu, neće snositi nikakve posledice.

Mislim da će se "čuvarima vatre" koji su dovoljno ludi i uporni da govore istinu to isplatiti, samo niko ne zna kada će doći taj dan kada će se istina ponovo ceniti, a laž osuđivati, zaključio je Kolundžija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi