Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Završićeš na groblju"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 06. 2010.

Izvor: Večernje novosti

"Završićeš na groblju"


Posle pisanja o lokalu na Zlatiboru, našem novinaru prećeno ubistvom

Užice - Dopisniku "Novosti" iz Užica Nikoli Jankoviću, juče su telefonom upućene pretnje da će "završiti na groblju", zbog pisanja o novootvorenoj autoperionici "Art", u centru Zlatibora.

Kolegijum "Novosti" je hitno od policije zatražio da utvrdi identitet osobe odgovorne za pretnje.

Sporni objekat, o kome je dopisnik pisao, vlasništvo je Aleksandra Anđića, službenika u Opštini Čajetina.

Vlasnik objekta Anđić, njegova supruga, kao i zakupac lokala - perionice Mitar Đurović, obratili su se dopisniku "Novosti", želeći da demantuju pojedine navode iz teksta o spornom lokalu, objavljenom 28. maja pod naslovom "Propisi nisu isti za sve". Dogovoreno je da razgovor bude obavljen juče u 16 časova. Međutim, juče ujutru, u 8.53, dopisniku "Novosti" stigle su telefonske pretnje.

- Ja sam vlasnik Zlatibora, svega na Zlatiboru, pa i perionice - rekao je nepoznati muškarac, "predstavljajući se" na početku razgovora.

Na konstataciju dopisnika upućenu sagovorniku da se lažno predstavlja, a zatim i na pitanje koji je njegov interes da zove, odgovoreno je:

- Sada imaš novi momenat, imaš novi problem, pa da vidimo ko će da piše, a ko će da završi na groblju! - preteći je rekla zasad nepoznata osoba, samoprozvani "vlasnik celog Zlatibora".

Dopisnik je nepoznatom odgovorio da ga se ne plaši, da se ne plaši nikoga, ali da će o pretnjama obavestiti policiju. Nepoznati je samo odgovorio: "Ma koga da obavestiš, ja upravo sedim sa policajcima".

Supruga vlasnika lokala, kao i zakupac perionice, juče su su se obratili dopisniku "Novosti" tvrdeći da nemaju nikakve veze sa upućenom pretnjom. Zakupac Đurović je dodao da je verovatno reč o nečijem pokušaju da se stvori afera.

U Policijskoj upravi u Užicu juče je napravljena službena beleška, a o događaju je obavešten zamenik osnovnog javnog tužioca u Užicu.

Pretnje novinarima "Novosti", ali ne samo njima, česte su i opasne. Dopisnik iz Loznice Vladimir Mitrić preživeo je pokušaj ubistva, od tada ima celodnevnu policijsku zaštitu. Prećeno je i Aleksandri Delić, dopisniku iz Šapca. Podsećamo da odgovorni za ubistvo dopisnika "Novosti" iz Jagodine Milana Pantića nisu otkriveni, a za koji dan navršiće se punih devet godina od tog tragičnog događaja.

Antrfile : Saopštenje kolegijuma "NovostiI"
Ko preti smrću?

Redakcijski kolegijum "Večernjih novosti" najenergičnije osuđuje pretnje koje su juče, još uvek nepoznati spikeri, uputili telefonom našem dopisniku Nikoli Jankoviću, iz Užica. Dovoljno je reći da ti podmukli, anonimni primitivci upotrebljavaju reč "groblje", pa shvatiti koliko daleko njihova samouverenost i patologija dosežu.

Kolegijum zahteva od nadležnih organa tužilaštva i policije da uđu u trag ovim sejačima straha i mogućim ubicama. Zašto pretnje? Iz kojih krugova takve poruke? Iz gnezda, sigurno, onih koje bolećiva i neorganizovana država još nije zaustavila da divljaju po prelepom i urbanistički već osakaćenom Zlatiboru.

Mladi i daroviti novinar Janković više puta je pisao o tome. Nažalost, jedino smo došli do toga da zbog teksta o nekoj perionici, uzgred poznatog letovališta, stižu nove pretnje o "grobljima", to će reći o ubistvima!

Novinarima u Srbiji, i posle nekoliko nerasvetljenih ubistava, i dalje prete da časno obavljaju svoj posao. Razne mafije svuda su pustile pipke, pa, uprkos zaklinjanja da je država jača od njih, oni svoje otrovne strele svakog dana nekom upućuju."Novosti" traže da ovaj slučaj ne ostane nerasvetljen, da ne čekamo duga istraživanja i ispitivanja. Naprotiv, ljude koji prete smrću - hitno treba privesti pravdi i pameti.

E. V. N.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi