Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC odbacuje optužbe „Novosti”, „Blica” i „Presa”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 05. 2010.

Izvor: Politika

VAC odbacuje optužbe „Novosti”, „Blica” i „Presa”


Tvrdnja da je medijska grupacija VAC od banaka tajno otkupila potraživanja zlonamerna je kleveta, kaže Peter Lange

Esen, 17. maja – Medijska grupacija VAC odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje iz zajedničkog saopštenja „Novosti”, „Blica” i „Presa” od 17. maja 2010. godine.

Predstavnik medijske grupacije VAC u Srbiji, gospodin Peter Lange, koji je ujedno i predsednik skupštine društva „Štampa sistem” iznosi svoje mišljenje:

„Navodi koji su se pojavili u tim trima novinama su u potpunosti izmišljeni. Medijskoj grupaciji VAC nije ni u kakvom interesu da „Futura plus” ode u stečaj. I mi sami sa zabrinutošću posmatramo ugrožavanje velikog broja radnih mesta i porodica. Rado bismo dali naš doprinos kako bi se sprečio preteći stečaj te firme. Međutim, bilo kakva mogućnost za delovanje nam je oduzeta. Stečajni upravnik „Future plus” nas je bez obrazloženja isključio kao poverioca iz stečajnog postupka. Svako će shvatiti da to ne možemo da prihvatimo i da smo usled toga prinuđeni da ne podržimo predloženi plan reorganizacije. Ukoliko bismo ga podržali, naša potraživanja u milionskim iznosima ne samo da bi bila znatno ugrožena, nego bismo verovatno morali i da ih otpišemo. I na tom primeru smo utvrdili da smo kao investitor u Srbiji znatno sputani, iz nama neobjašnjivog razloga.

Svako će takođe razumeti da smo preduzeli sve pravne korake kako bismo sproveli naša prava u okviru pravne države. Tvrdnja da je medijska grupacija VAC od banaka tajno otkupila potraživanja je zlonamerna kleveta. Ovo pitanje smo prosledili našim advokatima. Po sili zakona, javno i ništa ne skrivajući, morali smo da preuzmemo potraživanje od „Rajfajzen banke” prema „Futuri plus” u visini od 2,5 miliona evra, jer je taj kredit bio obezbeđen jakom bankarskom garancijom od strane VAC-a. Pošto je bankarska garancija dospela, morali smo da prebacimo iznos „Rajfajzen banci”. Time smo umesto „Rajfajzen banke” postali direktni poverilac „Future plus”. Još istog dana smo o ovome obavestili i stečajni sud i stečajnog upravnika „Future plus”. „Novosti”, „Blic” i „Pres” konstruišu dalje još jednu u potpunosti bespredmetnu tvrdnju, da ćemo eventualnim stečajem „Future plus” sebi stvoriti mogućnost da kontrolišemo srpsko tržište. Ovim se iznova oživljava već više puta pobijana legenda o tome kako će „Štampa sistem”, koja se nalazi u stoprocentnom vlasništvu medijske grupacije VAC, po nestanku „Future plus” postati monopolista u distribuciji štampe u Srbiji“.

Direktor „Štampa sistema” Maks Vinterfeld uz to izjavljuje: „Štampa sistem” nije preduzeće za distribuciju štampe. „Štampa sistem” nema nijedan ugovor o distribuciji sa bilo kojim izdavačkim društvom. Mi kupujemo novine isključivo od distributera i prodajemo ih isključivo u našoj sopstvenoj mreži. Time ne prodajemo novine za treća lica niti imamo nameru to da radimo.”

R.D.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi