Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Pančevac" opet gradsko glasilo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 04. 2010.

Izvor: Politika

„Pančevac" opet gradsko glasilo


PANČEVO– Nedeljnik „Pančevac” obeležio je juče 141 godinu otkako je u Pančevu počeo da ga izdaje njegov prvi vlasnik Jovan Pavlović.

 Iako uz velike pauze u izlaženju, nedeljnik je obnovljen 1952. godine i od tada neprekidno izlazi. Privatizovan je 2008. kada ga je za rekordnu sumu za jedno glasilo, od 2,2 miliona evra, kupila porodica Marković, ali je početkom ove godine kupoprodajni ugovor raskinut, jer novi vlasnik nije uplatio drugu ratu duga.Kada je nedavno za zastupnika kapitala Agencija za privatizaciju imenovala Aleksandra Vučkovića, sekretara Skupštine grada Pančeva, po varoši su počele da kruže glasine da je to siguran znak da će na tenderu koji je najavljen za jesen „Pančevac” kupiti grad.Zastupnik kapitala to komentariše ovako:

 „Istina je da mi je u agenciji rečeno da ispitam mogućnost da li bi takva mogućnost došla u obzir, jer se, očigledno, smatra da bi to, s obzirom na reputaciju ’Pančevca’ i mogućnost da se sam izdržava, bilo jedno od sigurnijih rešenja, jer bi garantovalo da novine neće proći kao mnoge druge posle neuspešnih privatizacija, ali o tome do sada nisu sa gradskim čelnicima vođeni zvanični razgovori.”

Nemanja Rotar, gradski većnik, zadužen za kulturu i informisanje, kaže da takvu mogućnost ne treba odbaciti, ali svakako da bi rešenju, ma kakvo bilo, trebala da prethodi ozbiljna rasprava. Još se ne zna hoće li akcioni plan razvoja informisanja u Pančevu, čija je izrada u toku, predvideti ovakvu mogućnost, koja, formalno, nije u skladu sa zakonom.

I Vučković i Rotar smatraju da su loše strane ovakve mogućnosti rešavanja vlasništva nad ovim listom te što bi postojala mogućnost upliva lokalnih političara na uređivačku politiku, ali to nije problem koji se ne bi mogao rešiti. Država je sada vlasnik 79 odsto kapitala u „Pančevcu” koji je i dok je bio javno preduzeće poslovao bez dinara dotacija iz gradske kase.„
M. Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi