Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Urednik imenovan – konkurs poništen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 03. 2010.

Izvor: Politika

Urednik imenovan – konkurs poništen


Pančevo – Sukobi u Radio Pančevu, pre svega zbog toga treba li ili ne smeniti sa mesta glavnog i odgovornog urednika Dragana Vukašinovića, nisu tek obično kolegijalno koškanje. Reagovala su oba novinarska udruženja, a u slučaj se uključila i gradonačelnica Pančeva.

Dok je grupa novinara i tehničara, predvođena Slavicom Jovanović, jednom od najstarijih novinara na Radiju, zahtevala smenjivanje Vukašinovića, iznoseći niz primedbi na njegov rad, tvrdeći da je slušanost radija katastrofalno opala i da su zaposleni maltretirani na poslu, druga grupa zaposlenih stala je na stranu Vukašinovića.

Predstavnici udruženja novinara tvrdili su da imaju dokaze da lokalni političari imaju uticaj na uređivačku politiku elektronskih medija, što je priču još više zakomplikovalo.Pančevačka javnost je očekivala da će se krajnje neugodna situacija rešiti raspisivanjem konkursa za glavnog urednika Radio Pančeva, jer je Draganu Vukašinoviću 27. februara isticao mandat.

Na konkurs se javilo pet kandidata, a među njima i Dragan Vukašinović i njegov oponent, Slavica Jovanović. Članovi Upravnog odbora RTV Pančevo ustanovili su da njih dvoje i Dragan Milinković, novinar iz Beograda, ispunjavaju uslove konkursa.

Sasvim neočekivano, 26. februara, Tatjana Suslov, predsednica Upravnog odbora RTV Pančevo, iznela je da se konkurs za glavnog urednika Radio Pančeva poništava ,,zbog proceduralnih propusta”, ali da je Dragan Milinković imenovan za v. d. glavnog urednika do raspisivanja novog konkursa. Predsednica Upravnog odbora kaže da konkurs nije raspisan najmanje dva meseca pre isteka mandata glavnog urednika nego dvadesetak dana kasnije, što je razlog za njegovo poništenje.

Iako Tatjana Suslov kaže za ,,Politiku” da se Upravni odbor nije opredeljivao ni za ,,pobunjenike” ni za one druge vlada ubeđenje da je konkurs poništen, jer su mnoge okolnosti učinile da se sa velikom izvesnošću mogu predvideti sudski procesi kako bi se odluka Upravnog odbora oborila.

Dosadašnji glavni i odgovorni urednik radija kaže da je dva dana pre zaključenja konkursa grupa koja je tražila njegovu smenu imala sastanak u sedištu gradske uprave sa gradonačelnicom, predsednikom Skupštine grada, resornim članom Gradskog veća za informisanje, pomoćnikom pokrajinskog sekretara za informisanje i sekretarom Nezavisnog društva novinara Vojvodine. On i direktorka RTV Pančevo Tatjana Jelesić, tvrdi Vukašinović, na sastanak nisu pozvani, pa to smatra suđenjem njemu, u odsustvu.

Nije zadovoljna ni Slavica Jovanović, koja je, kaže, posle povratka sa vikenda pronašla telegram kojim je pozivaju da dva dana ranije dođe na razgovor kao kandidat za glavnog urednika. Telegram – poziv je poslat istoga dana kada je trebalo da izlaže svoj program.

Najzad, pojedini učesnici konkursa tvrde da Milinković nema pet godina uredničkog staža na radiju, što je jedan od najvažnijih konkursnih uslova.No, poništavanjem konkursa, sve i da je tako, razloga za tužbu nema, jer Upravni odbor, do novog konkursa, može da imenuje koga god hoće. Kako smo obavešteni, 5. marta biće objavljen ponovljeni konkurs za izbor glavnog urednika Radio Pančeva. Pripreme za okršaj u drugoj rundi već su počele.

Miodrag Šašić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi