Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić ostaje na RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2010.

Izvor: Blic

Tijanić ostaje na RTS-u

Direktoru Javnog servisa u maju ističe mandat





Aleksandar Tijanić, koji je na čelu RTS od 2004, kandidovaće se za još jedan mandat, saznaje „Blic“

Aleksandar Tijanić želi da još četiri godine bude generalni direktor Javnog servisa! On je na čelu RTS-a od marta 2004. godine, a u junu će mu početi treći mandat. Direktor kandidaturu podnosi upravnom odboru RTS-a u čijem su sastavu isti ljudi koji su ga birali i u prošlom mandatu, tako da nema dileme da će i ovoga puta biti izabran.

Na pitanje da li će se u junu ponovo kandidovati za funkciju direktora Javnog servisa, Aleksandar Tijanić je umesto odgovora spustio slušalicu. Kada smo ga ponovo pozvali, rekao je da smo mu postavili „intimno pitanje koje se odnosi na njegov privatan život“. Na pola rečenice u kojoj smo hteli da mu kažemo da funkcija direktora javnog servisa nije privatna stvar… - opet je spustio slušalicu.

„Blicov“ izvor iz RTS tvrdi da njegov ostanak na čelu ove kuće nijednog trenutka nije doveden u pitanje i da se u Javnom servisu na to gleda kao na nešto što se podrazumeva. Ipak, poslednjih dana šuškalo se o tome da će Tijanić biti postavljen za ambasadora, a da bi na njegovo mesto mogli doći Nebojša Krstić, savetnik predsednika Srbije, Srđan Šaper, direktor kompanije „Meken Erikson“ i Milomir Marić, glavni urednik TV „Košava“. Međutim, kako saznajemo, nijedan od ove trojice neće podneti kandidaturu.

Po svemu sudeći, Tijanić će i u trećem mandatu biti na čelu Javnog servisa, što je za „Blic“ potvrdio izvor iz vrha vlasti. Ipak, buni mogućnost da se isti čovek tri puta kandiduje za ovu funkciju kada u statutu RTS-a, koji se može pročitati i na njihovom zvaničnom sajtu, piše da je mandat generalnog direktora Javnog servisa četiri godine i da jedno lice može biti imenovano najviše dva puta uzastopno. Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta republičke radiodifuzne agencije, objašnjava da je to ipak moguće:

- RTS je tokom prvog Tijanićevog mandata bio javno preduzeće i kasnije je postao javni servis. Dakle, Tijanić je imao samo jedan mandat kao direktor Javnog servisa i ukoliko odluči da konkuriše i upravni odbor ga imenuje, tu nema nikakvih problema što se nas tiče - objašnjava Karadžić. On takođe smatra da će Tijanić ponovo biti na čelu RTS-a:

- To nisam uspeo da saznam iz razgovora sa njim, ali moj lični osećaj jeste da će se kandidovati.

Aleksandar Tijanić je rođen 1949. godine u Đakovici, gde je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Prištini. Kao novinar radio je u NIN-u, „Danasu“, „Startu“, „Slobodnoj Dalmaciji“, „Oslobođenju“… Osnivač je dnevnog lista „Građanin“, koji je izlazio samo nekoliko meseci. Bio je direktor TV „Politika“ i „BK televizije“, a od 2004. godine nalazi se na čelu RTS-a. Bio je ministar za informisanje u vladi Mirka Marjanovića, zatim savetnik Vojislava Koštunice kao predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

Antrfile : Upravni odbor RTS-a


Upravni odbor RTS-a koji odlučuje o uredniku televizije bira Skupština Srbije, a petogodišnji mandat aktuelnih članova ističe u aprilu 2011. godine. Predsednik je akademik Nikša Stipčević, a članovi UO su etnolog Dragomir Antonić, filozof Jovana Babić, novinar Slavoljub Đukić, novinar Milica Kuburović, istoričar Predrag J. Marković, ekonomista Boško Mijatović, sportski radnik Dušan Savić i ekonomista Dušan Stokanović.

Poslednji transferiAntonela Riha - voditeljka B92 prešla je na RTS gde vodi emisiju „Raspakivanje“Marija Nenić - voditeljka emisije „Patrola“ na B92 nedavno je prešla na RTS Gorica Nešović i Dragan Ilić - junaci „Dizanja“, radijskog programa B92, prešli su na Radio Beograd.

Jovana Janković i Srđan Predojević - voditelj Jutarnjeg programa RTS-a prešli su pre nekoliko nedelja na „Pink“Jelena Veljković - autorka „Reakcije“ na B92 pojačala je nedavno nedeljnik NIN Robert Nemeček - postao je urednik „Avale“ nakon što je napustio projekat „Nacionalna“, koji je radio sa Ivanom Zeljkovićem

S. Milojković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi