Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Promene na hrvatskoj televiziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2010.

Izvor: Politika

Promene na hrvatskoj televiziji


Zagreb – Promene na vrhu države nekom koincidencijom ovih dana prate i temeljne promene u vrhu Hrvatske televizije.

Posle nedavnog smenjivanja generalnog direktora HRT-a Vanje Sutlića, kojeg je „odnela” sve manja gledanost ove javne televizije i nekoliko težih afera u samoj TV kući, juče je smenjena i glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić, koja je u vrhove ove TV kuće stigla svojevremeno kao „Tuđmanov kadar”.

Smenjena je gotovo jednoglasno – samo s jednim glasom protiv, od takođe velike privrženice Tuđmanove opcije glumice Anje Šovagović-Despot, koja se zbog takvog epiloga rasplakala.

Protiv Hloverke je već duže vreme na HTV-u bila veća grupa novinara, koji su zbog njenih poteza i proganjanja pojedinih kolega i javno protestovali. Demonstranti i parole koje su joj poručivale da treba da ode s televizije dočekali su je i juče uoči sednice veća na kojoj se odlučivalo o njenoj sudbini.

Televizijski kritičari uglavnom se slažu da je pad gledanosti HTV-a upravo rezultat uređivanja Hloverke Novak-Srzić, a čaša se očito prelila za vreme proteklih predsedničkih izbora, kada joj je zamerano da je kandidatu Milanu Bandiću (za kojeg su navijali i mnogi iz HDZ-a) omogućila znatno veći prostor na malom ekranu nego ostalim kandidatima, pogotovo u odnosu na njegovog direktnog konkurenta Nadana Vidoševića koji je „za dlaku” ispao iz finalnog izbornog kruga.

Uz to, stigle su je i kritike da je u političke emisije koje je lično vodila dovodila pretežno osobe koje su podržavale njene stavove, a novinar Denis Kuljiš joj ne zaboravlja ni da je još pre dolaska na televiziju – dok je bila urednica tada provladinog nedeljnika „Danas” – funkcionisala „kao transmisija predsedničkog kabineta Ivića Pašalića”.

U to vreme je, na primer – podseća Kuljiš – objavljivala tekstove o tome da pokolj civila u Ahmićima nisu počinili Tvrtko Pašalić i njegova grupa (koji je inače to kasnije priznao u Hagu), nego navodno britanski obaveštajci i pukovnik Bob Stjuart. Za takve zasluge je, navodi on, Hloverka Novak-Srzić „predložena za počasnu bojnicu Vojne obaveštajne službe Hrvatske vojske s pravom na nošenje oružja i hapšenje državnih neprijatelja”.

Za privremenog glavnog urednika Informativnog programa HTV-a imenovan je Roberto Kunić, dok se za novog generalnog direktora HRT-a na konkurs javilo 22 zainteresovana lica, od kojih 15 ispunjava uslove.

R. Arsenić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi