Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beko traži da sud zabrani pisanje o njemu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2015.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Beko traži da sud zabrani pisanje o njemu

Vlasnik „Luke Beograd“, jedan od najvećih srpskih tajkuna Milan Beko, tužio je Informer zbog tekstova koje smo objavili o pokušaju atentata na njega i traži odštetu od čak milion dinara.

 

Osim para, Beko od suda traži i da nam zabrani da dalje pišemo o pokušaju njegovog ubistva i policijskoj istrazi!

 Konkretno, biznismen je tužbu podneo zbog teksta „Beko zna sve, ali neće ništa da kaže“, u kom smo, kako tvrdi, objavili informacije koje „naruš avaju njegov ugled“.

Objavljivanjem zabranjenih, netačnih i neproverenih informacija o navodnoj sabotaži istrage o pokušaju ubistva, te kvalifikovanjem njega kao mafijaša i osvetnika, nedvosmisleno se pokazuje namera satanizacije tužioca uz odsustvo bilo kakve etike i ostvarivanja ciljeva i uloge medija u društvu, stoji u tužbi.

Milan Beko i njegovi advokati u tužbi nisu objasnili koje su to tačno informacije o njemu „zabranjene“ i po kom osnovu mediji ne smeju da se bave njima. Takođe, ni jednom jedinom rečju nije objašnjeno kako je to Informer „kvalifikovao njega kao mafijaša i osvetnika“ (!?!). Konačno, potpuno je nejasno i zašto je tajkun tužio samo Informer kada su gotovo identičnu informaciju objavili i gotovo svi drugi štampani mediji!

Da stvar bude još čudnija, tajkunovi advokati u tužbi protiv Informera traže odštetu i zbog toga što je Informer u božićnom trobroju objavio Bekov integralni odgovor!

Oni ocenjuju da je to dokaz „drskosti i odsustva profesionalnosti“ (!?!).

Advokatica Ana Lazarević, koja je potpisala tužbu, juče nije bila raspoložena da nam pojasni ove nelogič nosti, a na pozive i poruke nije odgovarao ni sam Milan Beko.

Na drugoj strani, advokat Nebojša Avlijaš ocenjuje da niko ne voli da se o njemu piše u negativnom kontekstu, ali da Bekova tužba u ovom slučaju nije utemeljena.

Novinari imaju pravo da pišu o svim temama osim o onima koje nose oznaku tajnosti ili su netačne. Beko tvrdi da je inspektorima rekao sve i poslao vam je demanti. Vi ste ga objavili na naslovnoj strani i bez skraćenja, što je vrlo neuobičajeno. To se obično plasira negde sa strane u novinama. On treba da bude prezadovoljan, a ne da tuži! - smatra Avlijaš, uz opasku da curenje informacija iz istrage može da smeta samo policiji.

Zastrašivanja

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević kaže da je Bekova tužba „skandalozno bezobrazna“ i naglašava da jedva čeka početak suđenja. Beko tuži Informer zbog prenošenja informacija iz policije i objavljivanja njegovog odgovora! Tužba je apsolutno neosnovana i to znaju i Beko i njegovi advokati. Ovo, dakle, nije tužba. Ovo je pokušaj zastrašivanja Informera! Izgleda da su neki tajkuni zaista poverovali da se Srbija vratila u vreme kada su oni kontrolisali i sudove, i medije, i političare - naglašava Vučićević.

Suludo

Bekov demanti ste objavili na naslovnoj strani, bez skraćenja. Treba da bude prezadovoljan, a ne da tuži!

Nebojša Avlijaš


Izgleda da su neki tajkuni poverovali da se Srbija vratila u vreme kada su oni kontrolisali i sudove, i medije, i političare

Dragan J. Vučićević

Smajlovićeva: Nije pitanje za sud

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović kaže da Bekovu tužbu ne shvata kao pritisak na slobodu medija, tim pre što sumnja da će sud izaći u susret biznismenu. Nije mi jasna pravna osnova tužbe. Milan Beko je podneo tužbu kojom želi da dokaže nešto što se na sudu, koliko ja znam, ne dokazuje. Ako je hteo da se žali na neprofesionalnost Informera, kao što mi se čini, onda je trebalo da se obrati Savetu za štampu, a ne da traži odštetu od suda - zaključuje Smajlovićeva.

Činjenice o atentatu

Beko upucan 14. novembra 2014. ispred kuće oko 17 sati

Napadači ispalili četiri metka

Dva metka pogodila Beka u stomak i grudi

Jedno zrno se posle pucnjave zabilo u drvo

Napadači potom seli u crni „audi“, kojim su pobegli

Beko prebačen u KC, operacija trajala dva sata

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi