Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bogićević nije prijavio transakciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 08. 2014.

Autor: I. N. Izvor: Danas

Bogićević nije prijavio transakciju

Beograd - Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja prodaje društva Politika novine i magazini (PNM) ruskoj firmi Ist medija grupa, povezanoj sa šabačkim koncernom Farmakom MB, navodi se u saopštenju za javnost koje je objavljeno na sajtu Komisije. „Komisija će ispitati da li je prodaja PNM izvršena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, kao i da li su se stekli uslovi za prodaju dela vlasništva“, navodi se u saopštenju.

 

Naime, ta institucija je pretpostavila da je Farmakom MB, čiji je vlasnik Miroslav Bogićević, preko povezanog društva Ist medija grupa, kupovinom 50 odsto udela u PNM-u od nemačkog VAC-a (Westdeutsche allgemeine Zeitung Mediengruppe), stekao zajedničku kontrolu nad tim društvom, a da nije prijavio koncentraciju, na šta je obavezan zakonom. Ukoliko bude utvrđeno da za koncentraciju nije izdato odobrenje, Komisija može da raskine ugovor, otuđi akcije i uspostavi stanje pre koncentracije.

S obzirom na javno dostupne informacije, Komisija je očekivala da potencijalni vlasnik pre sticanja svojine nad akcijama prijavi nameru i zatraži saglasnost atimonopolske komisije, ali se to nije dogodilo. „Komisija je ipak, bez odlaganja, od dana registracije promene člana društva u Agenciji za privredne registre preduzela brojne aktivnosti u vezi sa predmetnom transakcijom, u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom.

Komisija je na osnovu javno dostupnih informacija i rezultata dobijenih nakon preduzetih aktivnosti, osnovano pretpostavila da je postojala obaveza društva Koncern Farmakom M.B. Šabac da prijavi predmetnu koncentraciju“, navodi se na sajtu i dodaje da će Komisija u postupku utvrditi činjenično stanje i ispitati da li je u konkretnom slučaju postupljeno suprotno odredbama člana 61 i 63 Zakona. Komisija će takođe ispitati da li su se stekli uslovi za primenu mere dekoncentracije iz člana 67 Zakona, kao i mere zaštite konkurencije iz člana 68 stav 1 tačka 4 Zakona. Podsetimo, nemačka medijska grupacija VAC je u martu 2012. uputila ponudu Politici ad, kao drugom suvlasniku društva Politika novine i magazini, da po pravu preče kupovine otkupi njegov udeo za 4,7 miliona evra.

Politika je potvrdila da je obaveštenje o nameri VAC-a primila, ali to pravo nije iskoristila. Inače, VAC je udeo od 50 odsto u Politici stekao po osnovu zajedničkog ulaganja u okviru kojega su osnovali preduzeće Politika novine i magazini, gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga.

Svoj udeo u novoosnovanom društvu VAC je preneo na svoje povezano pravno lice Ost holding GmbH iz Beča, preko koga je sredinom 2012. zaključio ugovor o kupoprodaji svog udela u PNM sa Ist medija grupom iz Moskve. Komisija je utvrdila da je ruska firma kupovinom stekla vlasništvo nad 50 odsto udela u PNM.

Takođe, Komisija se bavila i statusom kupca, pa je utvrdila da je Ist medija grupa osnovana u januaru 2012. sa osnivačkim kapitalom od 10.000 rubalja. Kao osnivač i stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović. Komisija je, međutim, na osnovu nezvaničnih podataka utvrdila da su ta lica povezana s Farmakomom i njegovim vlasnikom Bogićevićem. Komisija navodi i da je prema kupoprodajnom ugovoru, kupac VAC-u isplatio četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu.

 

Antrfile: Nepoznato

„Na krajnje precizne upite, Komisija je, uglavnom, dobila nepotpune ili nedovoljno jasne odgovore, tako da ne raspolaže direktnim dokazima koji upućuju na povezanost kupca s društvom Farmakom, što će Komisija utvrditi tokom ispitnog postupka“, navodi se i zaključku o pokretanju postupka utvrđivanja koncentracije u Politika novinama i magazinima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi