Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tražim 40 godina, bez pomilovanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 08. 2014.

Autor: B. Vučković Izvor: Blic

Tražim 40 godina, bez pomilovanja

SUBOTICA - Mirjana i Igor Jurić, roditelji ubijene devojčice Tijane, razmišljaju da angažuju advokata koji bi pomogao tužiocu da monstrum Dragan Đurić dobije maksimalnu kaznu zatvora. Samo 40 godina i bez pomilovanja. Svaka druga kazna za nas je neprihvatljiva. Ne želim ni da pomislim da može biti drugačije kaže Igor Jurić za “Blic”.

 

On dodaje da su ih pojedini mediji toliko uznemirili iznošenjem detalja smrti njihove ćerke da su užasnuti. Pojedini mediji su objavili stravične detalje. Užasnuti smo, ne shvatamo koga to može da interesuje i da li uopšte neko ko je roditelj može da pročita tako nešto. Da li baš mora da se zna svaki detalj pita Igor Jurić, i dodaje da je u velikoj nedoumici šta da radi i čak razmišlja o tužbama protiv tri medijske kuće. Ljudi iz tih medija su i na televiziji hladnokrvno iznosili detalje.

To prelazi granice moralnih normi, nema smisla. Dobio sam obećanje da se to neće ponoviti, ali društvo mora da obrati pažnju ko i kako piše, ko je novinar. Ne sme se dozvoliti da se dete blati, da pati čak i posle smrti skrhan je Tijanin otac. Poslednje kontakte s policijom Jurići su imali u noći kada im je saopšteno da Tijane više nema. Potom su posle sahrane i zajedno analizirali detalje od 26. jula, kada je nestala u Bajmoku kod terena na Rati, do trenutka kada je njeno telo pronađeno na putu između Svetozara Miletića i Čonoplje.

Svakodnevno se Igor Jurić čuje s pojedinim policajcima, to su prijateljski razgovori jer ih je zbližila strašna nevolja. Zvanične informacije o dokazima i svemu što se dogodilo još nije dobio, očekuje ih ovih dana. Rekli su mi da će me o svemu obavestiti kada budu imali konkretnih saznanja kaže Jurić. Jurić napominje da želi da na mestu gde je nađena Tijanina patika, gde je oteta, napravi kapelicu ili neko drugo obeležje koje će čuvati uspomenu na njegovu devojčicu prelepog glasa, anđeoskog lica i osmeha za kojim plače cela Srbija.

 “TIJANIN ZAKON”

Čim mi vreme dozvoli, pokušaću da osnujem fondaciju za nestalu decu. Razgovaram s ljudima i o „Tijaninom zakonu“ po kome se ne bi, kada se prijavi nestanak deteta, čekali zakonski rokovi od 48 sati, već bi se odmah reagovalo i potraga bi bila onakva kakva treba da bude. Čak i ako dete samovoljno ode, nema veze, samo neka ga nađu što pre. Posle svega što se dogodilo želim da se promeni svest našeg društva. Neka iz ove strašne tragedije barem nešto dobro ispadne kaže Jurić.

 TUŽBA AKO NASTAVE TURNIR

Čuo sam da će sportski turnir u Bajmoku, koji je zbog Tijaninog nestanka prekinut, biti nastavljen. U slučaju da tako bude tužiću Mesnu zajednicu Bajmok i organizatore jer obezbeđenje nije bilo adekvatno i točio se alkohol. Uradiću to i ove i sledeće godine i sve dok ne budu turnir organizovali kako treba, da svako dete u okolini bude bezbedno kaže Igor Jurić.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

14.08.

2014.

Постиђени колега [neregistrovani] u 12:06

Новинарске хијене и даље

Новинарске хијене настављају да черече живу рану овог несретног оца, и после сахране његове убијене ћерке.
Боже, шта све нису објавили, колико су монструозности ставили на насловне стране! Само да повећају тираж!
Срамотно!
Нечасно!
Због таквих, већина новинара се овох дана стиди што се баве овом професијом.
Али, није крај медијској експлоатацији туже несреће.
Медији настављају и после сахране, да замајавају служену јавност, размим причама.
Једна, од тих је и прича несрећног оца који тражи казну за убицу од 40 године, без права на помиловање.
Опет манипулација!
У Кривичном законику РС не постоији таква казна. Највиша казна је 40 година. Помиловање се не помиње. Кривични законик, опет, каже да сваки правосанажно осуђени има право, после издржане две тре
две трећеине казне, да преда суду молбу за пуштање на условни отпуст. Суд доноси одлуку за сваки појеиначни случај, узимајући у обзир понашање осуђеног и мишљење службе поступања завода за извршавање кривичних саниција.
Помиловање је нешто друго- то је акт милости шефа државе, да некоме у целости, или један део опрости казну.
У закону, дакле, не постоји казна без права помиловања, односно права на условни отпуст. То постоји у америчким филмовима, а они који пуне ступце новина износећи често измишљене детаље тешке смрти Тијане Јурић, требало би макар да прелистају КЗ и Закон о кривичном поступку. Мање би лупали глупости, а можда би и мање манипулисали јавношћу, користећи несрећу једне породице.
Боже опрости им, не знају шта раде, Боже подај мир страдалој Тијани Ђурић, Господе дај снаге Тијаниним родитељима да поднесу страшну бол!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi