Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mesec dana jure Trišićeve pare?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 08. 2014.

Izvor: Informer

Mesec dana jure Trišićeve pare?!

Tužilaštvo za organizovani kriminal i policija već mesec dana rastežu finansijsku istragu protiv vlasnika i glavnog urednika nedeljnika „Akter“ Tihomira Trišića, osumnjičenog za pljačku 800.000 evra iz pančevačke „Azotare“.

 

 

Iako je još 11. jula, kada je Trišić uhapšen, najavljeno da će u najkraćem roku biti saopšteno s kim je on sve i kako delio milione dobijene od prodaje opljačkanog veštačkog đubriva, istraga nije mrdnula s mrtve tačke. Pitanje je kako je moguće da za 27 dana nisu bar utvrđeni tokovi novca sa Trišićevih računa?!

Problem u kešu Naši izvori iz istrage kažu da se trenutno prikupljaju podaci o imovini Tihomira Trišića i da su angažovani veštaci. Posle donete naredbe Tužilaštva za organizovani kriminal za sprovođenje finansijske istrage, policiji je naloženo da prikupi dokaze o Trišićevoj imovini. S druge strane, u krivičnoj istrazi je u toku veštačenje.

To je sve što mogu da kažem... ističe naš sagovornik. On tvrdi da, iako su mediji spekulisali da je Trišić deo novca dao jednim dnevnim novinama, zasad nema dokaza za to: Prema dosad dostavljenim podacima, takvih indicija nema. Međutim, videćemo šta će biti u nastavku istrage. Ne bih isključio tu mogućnost...

Niko u Specijalnom tužilaš tvu za organizovani kriminal i policiji juče nije hteo zvanično da komentariš e ove navode. Na drugoj strani, bivši republički tužilac Siniša Simić kaže da je verovatno reč o obimnoj dokumentaciji. Ako je sav novac išao preko računa, onda tu ne bi trebalo da bude problema jer se svakom dinaru ili evru može ući u trag, bez obzira na to da li su pare otišle u inostranstvo ili su ostale u Srbiji.

Ovde problem može biti samo ako je taj novac ili neki njegov deo izašao iz prometa, odnosno ako je reč o kešu. Takvom novcu se vrlo teško ulazi u trag naglašava Simić. Kriminolog Zlatko Nikolić ocenjuje da istraga m o ž e potrajati duži vremenski rok samo ukoliko je reč o organizovanoj grupi.

Ne treba žuriti Mnogo je bolja duža i temeljna istraga kako se ne bi desilo da kasnije ceo predmet padne na sudu. Korisnije je da policija i tužilaštvo dokažu svoje tvrdnje nego da se ispostavi da su mediji samo dizali halabuku. Ne znam da li je Trišić nekom dao te pare, ali je sigurno da u ovakvom lopovluku nema samo jednog igrača, već da je svako imao svo deo kolača zaključuje Nikolić.

Trišić je uhapšen 11. jula ove godine zbog sumnje da je saučesnik u milionskoj pljački „Azotare“. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Trišića da je 2010. od državne firme uzeo i preprodao veštačko đubrivo ukupne vrednosti oko milion evra. „Azotari“ je potom platio samo PDV, a ostatak od čak 81.541.841,46 dinara je nezakonito prisvojio. M. D.

Mmoj ugao Slađanka Milošević, Sindikat pravosuđa

Tužilaštvo može da požuruje policiju, ali je sve u rukama policajaca i veštaka. Interes javnosti stoji, ali isto tako postoje i procedure koje moraju da se poštuju

 Suspendovan iz Asocijacije medija

Tihomir Trišić je, podsetimo, posle hapšenja suspendovan u Upravnom odboru Asocijacije medija i Komisiji za žalbe Saveta za štampu, čiji je bio istaknuti član. Kako je saopštio UO Asocijacije za medije, Trišićevo članstvo u ove dve organizacije je zamrznuto do okonč anja postupka, a konačna odluka o njegovom statusu biće doneta kad bude poznat ishod sudskog procesa.

Antrfile:

Postoji više igrača Ne znam da li je Trišić nekom dao te pare, ali je sigurno da u ovakvom lopovluku nema samo jednog igrača

Zlatko Nikolić, kriminolog

 

Policiji je naloženo da prikupi dokaze o Trišićevoj imovini, a u krivičnoj istrazi u toku je veštačenje

Izvor Informera


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi