Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Debata o energetici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 06. 2014.

Autor: M. J. Izvor: Pregled

Debata o energetici

Javna debata Centralnoevropskog foruma za razvoj (CEDEF) „Perspektive obnovljivih izvora energije do 2020. Ima li Srbija kapacitet za dostizanje cilja?“ biće održana 23. juna. Kako su najavili organizatori, na skupu koji se održava u okviru Evropske nedelje održive energije (EUSEW), svi učesnici imaće priliku da razmene stavove i čuju s kojim izazovima i problemima se Srbija suočava u domenu obnovljivih izvora energije.

„Energetski potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji je značajan i procene govore o preko četiri miliona tona ekvivalentne nafte (ten) godišnje, što odgovara gotovo polovini godišnje potrebe zemlje za energijom, ali on nije u dovoljnoj meri iskorišćen. Srbija je preuzela obavezu da do 2020. poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa sadašnjih 21,2 na 27odsto“, ističu u CEDEF-u.

Biće reči o pravnoj regulativi Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, koliko smo usklađeni sa regulativom EU, ciljevima korišćenja obnovljivih izvora energije do 2020, kao i o načinima njihovog ostvarivanja i podsticanja investiranja. Govoriće se i o izgradnji vetroparkova jer je Srbija jedna od tri evropske zemlje koja nema nijedan vetrogenerator u eleketroenergetskom sistemu, kao i o potencijalu geotermalnih izvora u našoj zemlji.

Debata se održava pod pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za zaštitu životne sredine, a u saradnji sa UNS-om i NUNS-om.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi