Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Žalba predsednika Savetu za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 06. 2014.

Autor: Vera Gajić Izvor: Politika

Žalba predsednika Savetu za štampu

Posle promena 2012. godine nisam mnogo očekivala od nove vlasti. Naprotiv, bila sam skeptična prema novopečenom evroentuzijazmu Nikolića i Vučića. Kako je vreme prolazilo, dopala mi se umerenost i promišljanje, a naročito činjenica da predsednik Republike „ne iskače iz televizora čim ga upalim“.

Vraćanje funkcije predsednika u ustavni okvir i izbalansirana spoljna politika prijatne su promene.

S druge strane, očigledno je da je Nikolić meta napada pojedinih medija. Tu nema ni govora o objektivnom novinarstvu ili analitici, odgovorno tvrdim zato što taj posao radim pune tri decenije. To je providan „poziv na linč“ čiji je cilj, po svoj prilici, da se demonstrira navodno opoziciono stanovište tih listova. Cilj opravdava sredstvo, te očigledne neistine nisu nikakav problem, jer ne daj bože da neko napadne opoziciono glasilo, cela evropska i svetska javnost će se podići da spasava slobodu medija, sigurni su urednici tih glasila.

Druga stvar mi je učinila predsednika još simpatičnijim. To je činjenica da se on tim povodom obratio Savetu za štampu, nezavisnom, samoregulatornom telu koje okuplja izdavače, vlasnike štampanih medija i profesionalne novinare. Osnovan je radi poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima i rešavanja žalbi pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija.

U nadležnosti Saveta je i medijacija između oštećenih pojedinaca, tj. institucija, i redakcija, kao i iznošenje javnih opomena za kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije. To je za nas profesionalce, koji decenijama gradimo kredibilitet novinarske profesije, brana od onih koji imaju neki drugi interes osim novinarske etike i koji u velikoj meri srozavaju našu profesiju.

Pokretanjem postupka kod Saveta za štampu, predsednik je dao tom telu politički kredibilitet i autoritet. Mogao je da zatraži i zaštitu suda. Međutim, kao neko kome je zaista stalo do slobode medija, predsednik je zahtev uputio samoregulatornom telu, koje nema element prinude. A poentu je već ostvario, skrenuta je pažnja javnosti da su urednici listova o kojima je ovde reč ( „Blic“ i „Alo“) prevršili meru.

Vera Gajić, novinar RTS-a

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi