Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari ne daju JMBG
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2014.

Autor: Z. Rajić Izvor: Večernje novosti

Novinari ne daju JMBG

Ovdašnji novinari pobunili su se protiv zahteva lokalne samouprave za akreditovanje izveštača sa sednica SO Vrbas. Od njih je, naime, zatraženo da dostave jedinstveni matični broj građana (JMBG), dve fotografije, akt redakcije i adresu stanovanja, što je doživljeno kao ugrožavanje novinarskih sloboda i prava.

 

Tim povodom su s čelnicima lokalne vlasti razgovarali predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Misije OEBS u Srbiji, kojima su se medijski poslenici iz ove opštine požalili i na nejednak tretman informativnih kuća.

Pošto nijedan od novinara nije u postavljenom roku do 30. aprila dostavio tražene podatke za akreditaciju, u njihovo ime su s predstavnicima lokalne samouprave razgovarali predsednik Izvršnog odbora NDNV Nedim Sejdinović i Miroslav Janković iz medijskog odseka Misije OEBS. Ocenjeno je da zahtev za akreditaciju sadrži elemente koji su protivzakoniti i ugrožavaju slobodu medija.

Posebno je zahtev diskriminatorski prema predstavnicima takozvanog građanskog novinarstva, odnosno novinarima slobodnim strelcima, koji nisu vezani ni za jednu redakciju. Imali smo vrlo konstruktivan razgovor s funkcionerima opštine, koji su pokazali dobru volju da izbace problematične tačke iz zahteva za akreditaciju istakao je Nedim Sejdinović. Posle boravka predstavnika NDNV i OEBS, novinari su od opštinske uprave istog dana dobili dopis u kojem se za akreditaciju više ne traže JMBG i adresa stanovanja.

Novinari su u obraćanju NDNV i OEBS istakli i da nova vlast u Vrbasu, konstituisana novembra 2013. posle vanrednih lokalnih izbora, nije održala nijednu konferenciju za medije, da je prestala da šalje materijal za sednice SO i najave događaja, na koje poziva samo zaposlene u JP za informisanje „Vrbas“. Kakva je to zamerka da favorizujemo JP za informisanje, kad je reč o preduzeću čiji je osnivač lokalna samopuprava?

Niko ne ograničava rad ni ostalih novinara, a u zahtevu za akreditaciju potkrala se tehnička greška u vezi s traženjem JMBG. Imam utisak da je neko hteo da optuži novu naprednjač ku vlast u Vrbasu za nesaradnju s novinarima, što nije tačno. Sednicama mogu slobodno prisustvovati svi novinari i građani, a one se i javno prenose putem radija i TV. Lično, za šest meseci koliko sam na funkciji, bio sam i stajaću i dalje na raspolaganju svim novinarima za davanje izjava i intervjua izjavio je predsednik opštine Vrbas dr Bratislav Kažić. Z. RAJIĆ

Utihnuo „Glas“

Juče nije izašao lokalni dvonedeljnik „Glas“, kojem preti gašenje, pošto je ostao bez finansijske podrške samouprave. Postoji odluka da se za izdavanje „Glasa“ iz lokalnog budžeta godišnje izdvaja milion dinara, ali ove godine nismo dobili ni dinar kaže vlasnik i glavni i odgovorni urednik Milica Keković. Dr Bratislav Kažić (na slici) naglašava da je finansiranje prestalo zbog slabog priliva novca u budžet: „Glas“ je privatan list i Opština nema obavezu da ga finansira, ali ne zagovaram da se ugasi.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

16.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 21:37

срамота

Каква је то замерка да фаворизујемо ЈП за информисање, кад је реч о предузећу чији је оснивач локална самопуправа? - Ова изјава је срамна, јер би то значило да само новинари из јавног предузећа имају право на информације од јавног значаја! Изгледа да би представницима власти требао неко објаснити да они немају права да не обавештавају о свом раду подједнако све новинаре. А, изјава да Општина нема обавезу да финансијски помаже опстанак локалног листа јер је у приватном власништву је још срамнија. Треба ли уопште образлагати зашто? Ако већ не схватају важност информисања грађана (од којих примају плату), можда би требали да погледају колико друге локалне самоуправе издвајају за локалне приватне медије...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi