Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Autocenzura ili autolobotomija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 05. 2014.

Autor: Dragan J. Vučićević Izvor: Informer

Autocenzura ili autolobotomija

Otvoreno pismo glavnog urednika Informera

Bio sam dva dana u Beču, pa sam tek juče stigao da se iznenadim nad činjenicom da su dosistički novinarski prvoborci na izvesnoj tribini dokazali da u Srbiji ove 2014. vlada strahotna autocenzura, gora i od one slobističke!?! Dragoljub Žarković, udato Mišković, Olivera Možda Ne Kovačević i Radomir NN Diklić zaključili su da je cenzura u beogradskim medijima izrazito vidljiva, a da Aleksandar Grozni Vučić i njegov SNS zavode neviđeni teror među ovdašnje žurnaliste koji, siroti mali hrčki, rade za plate manje od republičkog proseka...

Govoreći o kontroli medija, ovo troje „novinarčina“ složili su se u oceni da se javnost danas u Srbiji informiše po volji „centralne sile koja je u sprezi s kapitalom i političkom moći“. Sila je, razume se, Vučić The Grozni, dok je ono oko kapitala ostalo nedorečeno iako je Žare izraziti stručnjak za finansiranje „nezavisnih medija“ tajkunskim parama.

E sad, zašto ja o tome pišem? Pa, zato što pamtim duže od kokoške. Zato što se sećam kako se taj isti Dragoljub Žarković-Mišković kod Olje u „Utisku“ početkom 2012. kleo u sve živo i mrtvo da u Tadićevoj Srbiji nema nikakve cenzure i kako ga niko nikada nije zvao ili pritiskao!?! Zato što se sećam kako je Olivera na RTS maltene plakala kad je ono pre dve godine Toma pobedio Borisa. Ali, i zato što mi je malo bljak da o malim platama novinara govori ona čija je plata godinama najstrože čuvana državna tajna. Istina je, dakle, koleginice Kovačević, da su na RTS male plate, često manje i od republičkog proseka. Ali, kolika je tvoja plata? Da možda ne bi htela da tu malu tajnu podeliš sa nama koji plaćamo pretplatu?

No, da ostavimo kokoške, pare, tajkune i plate po strani - pišem ovo i zato što mi je, pravo da vam kažem, odvratno to što se dotična crna trojka na Vučića ostrvila nepunih sedam dana otkako mu je umrlo dete. I malo mi je više preko glave to što se njegov razvod i ženidba i njegov privatni život koriste kao ključni argument navodne autocenzure u Srbiji.

Da objasnim, jednom zasvagda - zašto Informer nije objavio da se Vučić razveo i oženio? Iz istog razloga iz kog nismo pisali o izrazito bogatom vanbračnom životu Borisa Tadića. Odnosno, iz istog razloga iz kog nismo pisali o društveno- političkim promenama u krevetu Olivere Kovačević...

To, gospodo samozvane novinarske moralno-političke sudije, nije autocenzura. To je odluka, to je princip koji važi za sve i za svakoga. Ali, vi to - tako puni zlobe, zavisti i mržnje, tako ozlojeđeni zbog propasti sistema u kome ste više od decenije bili saučesnici u zločinu - ne možete da razumete.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi