Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prijatelji dece: Zaustavimo zloupotrebu dece u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Izvor: Prijatelji dece Srbije

Prijatelji dece: Zaustavimo zloupotrebu dece u medijima

Organizacija “Prijatelji dece Srbije” izražavaju najoštriji protest i veliku zabrinutost zbog teškog kršenja prava deteta u medijima u Srbiji, što se u poslednje vreme povećava do dramatičnih razmera, navodi se u Otvorenom pismu koje je ova humanitarna organizacija uputila Republičkoj radiodifuznoj agenciji i novinarskim udruženjima u Srbiji.

 

Naime, u emisiji DNK, emitovanoj na TV Pink, 8. aprila, u terminu od 21.05 sati, grubo su prekršena prava dve devojčice izložene medicinskoj poceduri dokazivanja očinstva. Posebno strašnim smatramo činjenicu da je biološko očinstvo dokazivano između dede i oca dece. Zatim je u istoj emisiji, 22. aprila, na isti način ugroženo još jedno dete.

U navedenim emisijama teško su prekršena prava na: zaštitu identiteta dece, zaštitu privatnosti u okviru porodice, pravo na poverljivost rezultata medicinskih procedura, a teško su prekršeni i moralni kodeksi novinara i novinarske profesije. Ističemo da je TV Pink kanal nacionalne frekvencije i emitovanjem ovakvog sadržaja u mnogim segmentima je prekršio Kodeks ponašanja emitera.

Ova tužna i nezakonita praksa nastavila se i na primerima dece koja su u aprilu izgubila život u različitim nesrećama. Veliki broj medija u Srbiji objavio je fotografije dece i mesta nesreća, kao i sve pojedinosti vezane za ove tragedije. Ovaj trend je sve upadljiviji, a deca sve češće njegove žrtve.

Podsećamo da je Srbija zemlja potpisnica Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija čiji član 16 glasi:

1. Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled.

2. Dete ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog mešanja ili napada.

Organizacija “Prijatelji dece Srbije” donela je još 1993. godine Kodeks “Deca i mediji”, rađen na osnovu Konvencije UN o pravima deteta, koji je potpisala većina medija u zemlji.

Zahtevamo i apelujemo na RRA i novinarska udruženja da zaštite decu od ovakvih zloupotrebe, i da redakcije i novinare koje sve češće primenjuju ovakvu praksu, opomenu i sankcionišu raspoloživim mehanizmima zaštite.

Prijatelji dece Srbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi