Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Počelo nadmetanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Autor: Branka Otašević Izvor: Politika

Počelo nadmetanje

Dok se pojedinci nadmeću u plesu, pevanju, imitiranju, žongliranju, pričanju pošalica i još nekim zabavljačkim veštinama, domaće televizije nadmeću se koja će od svega toga napraviti što glamurozniji zabavni TV program.

Jedno vreme prva je bila Prva, vodila je po svojim visoko postavljenim produkcijskim standardima, po ukupnoj slici na TV ekranu koja je stvarala utisak raskošnog spektakla serijama „Prvi glas Srbije”, „Tvoje lice zvuči poznato”, „Ples sa zvezdama”. Sada se veoma ambiciozno pojavio Pinkov „Bravo šou” da pomeri granice i podigne lestvicu. Sve je tu veće, sve bleštavije.

Scena je prostranija, scenski efekti raznovrsniji, prateće plesne i vokalne grupe brojnije... A struktura programa složenija i raznovrsnija.

Muzičkoj atrakciji „Bravo šou”, kao ravnopravni deo, dodaje dramsku, humorističku, a atraktivnim imenima s estrade priključuje ona iz sveta teatra – u oba slučaja kombinujući pevačke zvezde i glumačke veterane s mladim pretendentima na popularnost i slavu. I dok kod muzičkog sadržaja nema iznenađenja, jer se ređaju hitovi i numere poznate poklonicima Cece Ražnatović, Harisa Džinovića, Dragane Mirković... zanimljivost predstavlja postavka likova koje u igranom sadržaju tumače Branislav Lečić, Seka Sablić, Ljiljana Stjepanović... Središnji junak je gradonačelnik-tajkun. Nije bilo potrebno izričito pominjanje novog mosta i pristupnih puteva da bi se uočilo da prvi čovek Pinka nastavlja obračun sa doskorašnjim prvim čovekom Beograda, samo sada novim sredstvima. Nekad su to bili prilozi u informativnim emisijama, sada je to šaljiva dramska forma u zabavnom programu.

Na stranu ova pojedinost lične prirode. U nastojanju da se mahom jeftinom humoru, zasnovanom na manje ili više dobrim vicevima i skečevima na temu muško– žensko, doda i nešto elemenata političke satire i karikiranja nekih društvenih pojava, ponašanja pa i zanimanja, autori su preuzeli rizik uključivanja i svešteničkog. Ali „Bravo šou” ukupnošću svog igranog segmenta nadilazi, srećom, nivo humora koji je dominirao u paradigmatičnim „Kursadžijama”, mada je još daleko od vrednosti koja je na Pinku dosegnuta serijom „Ljubav, navika, panika”. Napredovanje tom putanjom donelo bi dobra ne samo ovom šou programu nego i ovoj televiziji u celini.

Kao što bi joj pežorativni atribut kreatora „pink kulture” (potkulture zapravo) mogao ublažiti „Bravo šou”, nastavljanjem (i pojačavanjem) stila u kom je još manje golotinje, šljokica, štrasa, perja, svakovrsnog uobičajenog kiča uostalom, a još više promišljenih pa i elegantnih scenskih kostima, pristojnije koreografije, uglađenije konferanse. Tada bi se na TV Pink pojavilo nešto zaista drugačije, umesto prešminkavanja dosad postojećeg.

No treba li šta i kako menjati odrediće po svoj prilici „piplmetar” i javno mnjenje, koje se formira po društvenim mrežama. A tu je sve već ishvaljeno unapred, u najavama, pre nego što je „Bravo šou” izašao u javnost, i sve je tu, odmah posle emitovanja prve epizode, naveliko pohvaljeno po sajtovima, u mejlovima, na „Fejsbuku”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi