Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sakrili zakon od Saveta Evrope
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2009.

Izvor: Pres

Sakrili zakon od Saveta Evrope


Monika Lajhner iz Kancelarije Saveta Evrope kaže da Ministarstvo kulture nije tražilo ekspertizu stručnjaka SE o Predlogu zakona o informisanju, iako to gotovo uvek traže sva ostala ministarstva


BEOGRAD - Ministarstvo kulture nije prilikom izrade Predloga izmena Zakona o javnom informisanju poštovalo ustaljenu praksu i zatražilo mišljenje Saveta Evrope da li je zakon pisan po evropskim standardima, saznaje Pres.


U Kancelariji SE u Beogradu rečeno nam je da predlagač zakona obično traži ekspertsku analizu stručnjaka te institucije, ali da to u slučaju „Bradićevog zakona“ nije urađeno!

Monika Lajhner, zadužena za odnose sa javnošću u Kancelariji SE u Beogradu, kaže za Pres da u slučaju spornog zakona o informisanju ekspertiza nije tražena.

SE: Diplomatska preporuka


- Praksa je da država dostavlja predloge zakona Savetu Evrope i traži ekspertizu naših stručnjaka u Strazburu. Oni potom daju svoje mišljenje, koje država može da usvoji ili ne usvoji. Mi od Ministarstva kulture nismo dobili zahtev da naši stručnjaci daju mišljenje o Predlogu izmena i dopuna zakona o javnom informisanju. A, tačno je, kako je to Presu rekao državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, da to ministarstvo za sve svoje zakonske predloge traži našu ekspertizu. Generalno, to čine i ostala ministarstva. Istina je i da Komitet ministara SE daje godišnji izveštaj o Srbiji, ali ja sada ne mogu da kažem da li će u tom izveštaju biti reči i o ovom zakonu. On još nije ni usvojen u Skupštini Srbije - kaže za Pres Lajhnerova.

Ukoliko bi, pak, SE u svom izveštaju ustanovio da zakon nije usaglašen sa evropskim standardima, Monika Lajhner kaže da bi „Srbiji diplomatskim jezikom bila data preporuka da se zakon izmeni“ kako bi naša zemlja nesmetano nastavila put evropskih integracija.

Istovremeno, šef Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon kritički upozorava da se nekim izmenama i dopunama zakona o informisanju „predlažu previsoke novčane kazne za medije, koje mogu dovesti to njihovog zatvaranja“.

- Prema praksi Evropskog suda u Strazburu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, visina novčane kazne ne sme da sputava slobodu medija, jer se onda te kazne mogu smatrati cenzurom. OEBS u skladu sa tim obazrivo gleda na Predlog zakona o informisanju, koji državi praktično daje ovlašćenja da zatvara medije. Odgovorna država mora obazrivo da postupa i vodi računa o materijalnom stanju novinara i medija. Novčane kazne ne smeju da vode zatvaranju medija - kaže Dragana Solomon.

Naša sagovornica dodaje da je Ministarstvo kulture samo obavestilo OEBS da će raditi na izmenama zakona o informisanju „kako bi sprečilo zloupotrebu i povećalo odgovornost medija“.

- OEBS, međutim, nije znao detalje predloga. Mi pozdravljamo sve napore uspostavljanja pravnog okvira za uređenje medijske sfere i podizanja odgovornost novinara. Ali, odgovornost se ne postiže samo zakonom, na tome moraju da rade i sami mediji. Najbolje je kada se novinari sami dogovore putem samoregulacije. U tom smislu OEBS će podržati sve napore da počne da funkcioniše Savet za štampu. Mi, inače, pozdravljamo izmene kojima se povećava odgovornost kompanija za distribuciju i uspostavlja registar javnih glasila, kao i mere kojima se preciznije utvrđuje odgovornost osnivača javnih glasila i urednika zbog kršenja pretpostavke nevinosti i prava maloletnika - ocenjuje Solomonova.

Ambasadori još razmišljaju


Ambasador Francuske Žan-Fransoa Teral kaže za Pres da je sa svojim evropskim kolegama i predstavnicima OEBS-a već razgovarao o Predlogu zakona o informisanju.

- Mi još uvek razmatramo Predlog i o tome razgovaramo sa svojim evropskim partnerima i OEBS-om - kaže Teral.

I zamenik ambasadora Austrije u Srbiji Volfgang Vagner kaže da ta ambasada prati reakcije javnosti na zakon „i o tome razgovara sa kolegama iz drugih ambasada“.

- Nemamo stav jer još nemamo ekspertizu Predloga. Nas, nažalost, niko nije konsultovao, tražio nam savet ili mišljenje, iako smo stekli veliko iskustvo tokom izrade zakona o medijima u našoj zemlji - kaže Vagner.

Antrfile : Homen: Šta sam hteo da kažem



U redakciju Presa juče je stiglo pojašnjenje dela intervjua državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena, koji smo objavili u jučerašnjem broju. U pojašnjenju se kaže da je Homen, rekavši da ne zna šta je pisac predloga hteo da kaže, nastojao da objasni da on, kao neko ko nije učestvovao u izradi Predloga izmena i dopuna Zakona o informisanju, nije u mogućnosti da adekvatno komentariše i obrazloži pomenuti predlog.

B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi