Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA traži ugovore o prenosu programa HRT 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2009.

Izvor: Politika

RRA traži ugovore o prenosu programa HRT 2


Iako u zvaničnom dopisu koji smo dobili od Republičke radiodifuzne agencije stoji da su kablovski distributeri odgovorni za program koji distribuiraju u svojoj mreži, predstavnici kablovskih operatera SBB i IKOM kažu da oni ne mogu da odlučuju o sadržaju programa kanala koji emituju.


Tanja Tatomirović, zadužena za odnose sa javnošću u SBB-u, kaže da nijedan operater ne može samostalno da odlučuje o tome šta je primeren, a šta neprimeren sadržaj.

– Nismo u obavezi da imamo uredništvo niti stručnjaka koji je kompetentan da odlučuje o sadržajima koje distribuiramo. Svojevoljno ne možemo da utičemo na sadržaj programa. O tome brine Republička radiodifuzna agencija koja nam nalaže da opomenemo domaće emitere ukoliko puštaju neadekvatne sadržaje, a ukoliko se kanali ogluše o opomenu RRA, dužni smo da isključujemo taj kanal kada su na programu sporni sadržajni – objašnjava Tanja Tatomirović, zadužena za odnose sa javnošću u SBB-u, najvećem domaćem operateru kablovske televizije.

Prema njenim rečima, RRA može da daje nalog kablovskim distributerima da prekidaju emitovanje programa stranih kanala. Oni ne mogu da utiču na emisije stranih kanala, ali mogu da zabrane distribuciju određenih sadržaja. To je do sada učinjeno sa bosanskohercegovačkim kanalom OBN na čijem se programu redovno mogu videti emisije sa „sumnjivim” gostima, takozvanim astrolozima, prorocima i gatarama.U IKOM-u nam je takođe potvrđeno da zakonski kablovski distributeri nisu odgovorni za sadržaj koji emituju, jer oni samo reemituju određene kanale.

– RRA je regulatorno telo u pogledu programskog sadržaja i oni su kompetentni da kažu koji program možemo da emitujemo. Mi ne možemo da vršimo monitoring 70 kanala koje prenosimo i nismo ni kompetentni da odlučimo šta je u skladu sa Zakonom o informisanju, a šta ne – objašnjavaju u IKOM-u i dodaju da su juče dobili zahtev od Republičke radiodifuzne agencije da dostave kopiju ugovora o prenosu programa HRT 2.

Takođe, objašnjeno nam je da nadležni u RRA uglavnom naknadno utvrđuju primerenost određenih sadržaja i nalažu distributerima kada da prekidaju prenose određenih kanala. Kablovski distributeri nisu u obavezi da Republičkoj radiodifuznoj agenciji dostavljaju programsku šemu kanala koje prenose, pa nadležni ne mogu unapred sprečiti emitovanje nekog spornog programa.

J. Popadić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi