Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio Beograd i radio-amateri zajedno u novi vek
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2024.

Autor: Radio Beograd Izvor: Radio Beograd

Radio Beograd i radio-amateri zajedno u novi vek

Prvog oktobra 1924. godine počelo je emitovanje programa stanice „Beograd-Rakovica“. Tako je počeo život večno mladog Radio Beograda koji i posle toliko godina prepoznajemo po različitim kvalitetnim programima, zanimljivim emisijama i istaknutim autorima. Tokom deset decenija postojanja i uspešnog rada, najstarija medijska kuća u Srbiji postala je nacionalni hram informisanja, kulture, nauke, umetnosti, sporta, muzike, zabave, humora…

U oktobru ove godine, Radio Beograd će proslaviti vek uspešnog rada i postojanja. To je bio razlog da se grupa radio-amatera, na čelu sa Dušanom Ćehom i Sinišom Radulovićem, obrati direktoru Radio Beograda, Milanu Nediću, sa željom da na poseban način učestvuje u obeležavanju i proslavi zajedničkog jubileja. Naime, i srpski radio-amateri slave 100 godina uspešnog postojanja.

To je razlog zašto su odlučili da Beogradski radio-amaterski klub YU1ANO koristi posebne jubilarne pozivne znakove YT100RB i YU1924RB i dodeljuje diplomu za održane amaterske radio-veze sa jubilarnim pozivnim znacima.

Zauzvrat, Radio Beograd je okupio ekipu svojih poslenika koja je realizovala projekat pod nazivom „Radio Beograd i radio-amateri zajedno – Korak u novi vek“, sačinjen od priča u kojima se pre svega promoviše ovaj hobi i pojašnjava značaj radio-amaterizma u Srbiji.

Radio-amateri Snežana Batrićević, Stanislava Kozakijević, Luka Jovanović, Siniša Radulović, Dušan Ćeha i Ivan Mastilović govorili su o svojim uspesima, ali i počecima, načinima ostvarivanja veza sa udaljenim kolegama u svetu, katastrofama i ratovima koji su nam se dešavali a u kojima je njihova uloga bila neprocenjiva.

Sagovornici autora projekta Dejana Grujića, novinara Radio Beograda 202, trudili su se da motivišu slušaoce da se jave, učlane u neki od brojnih radio-klubova i na taj način i sami jednog dana postanu radio-amateri.

Priče radio-amatera možete slušati svake nedelje, od 2. juna, u emisiji „Ustanak“ na Dvestadvojci oko 9.10, sve do 1. oktobra, kada je tačno 100 godina postojanja Radio Beograda.

Autorski tim su, osim Dejana Grujića, činili i tonski snimatelj Dejan Juhas, muzički urednik Snežana Grujić i producent Milan Stoiljković.

Projekat „Radio Beograd i radio-amateri – Korak u novi vek“ ima 18 tonskih segmenata u kojima po tri radio-amatera odgovaraju na pitanja kojima se radio-amaterizam afirmiše i prepoznaje kao dragocena delatnost, ali i čuju priče o iskustvima tokom teških vremena za građane kada su radio-amateri bili jedina veza sa zavičajem, rođacima i prijateljima.

Podsetimo da od ove godine Radio Beograd na svojim talasima ponosno nosi Sretenjski orden prvog stepena, ali i ističe na svojim pošiljkama poštanske marke autora Jakše Vlahovića na kojima su motivi zgrade smeštene na adresi Hilandarska 2, Beograd.

Programe Radio Beograda možete slušati putem mreže FM predajnika širom Srbije, kao i preko DAB+ mreže, ali i televizijskog zemljaskog digitalnog signala podržanog DVBT-2 tehnologijom, zatim na televizijskom prijemniku kablovskog provajdera Telekom Srbija, putem internet portala rts.srb ili rts.rs, kao i putem aplikacija RTS Zvuk i RTS Planeta.

Očekuje se da i slušaoci putem broja 064-0-202-202 preko SMS ili Vajber poruka šalju svoje komentare mišljenja i sugestije u vezi sa projektom „Radio Beograd i radio amateri – Korak u novi vek“.

Prva priča je na programu Radio Beograda 202 u nedelju, 2. juna u 9.10.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

31.05.

2024.

anonymous [neregistrovani] u 15:02

Lepo

Lepo i bogougodno delo! Mislim ja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi