Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog snimka Sava Manojlovića montiranog uz pomoć veštačke inteligencije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2024.

Autor: Danica Đokić Izvor: Cenzolovka

REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog snimka Sava Manojlovića montiranog uz pomoć veštačke inteligencije

REM pokrenuo postupak protiv Pinka nakon emitovanja lažne izjave lidera pokreta Kreni-promeni Sava Manojlovića, generisane pomoću veštačke inteligencije, a predstavljene kao „šaljiva interpretacija”

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokrenulo je postupak protiv Pinka, nakon što je ova televizija u Nacionalnom dnevniku više puta prikazivala video-snimak lažne izjave Sava Manojlovića, lidera pokreta Kreni-promeni.

To za Cenzolovku potvrđuje članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović, koja dodaje:

„Gostovanje Sava Manojlovica u Utisku nedelje izmenjeno je tako što je falsifikovan njegov glas i emitovana izmišljena izjava, čime gledaoci mogu biti dovedeni u zabludu.”

Sledeći korak je da se na prvoj narednoj redovnoj sednici Saveta izjasni i predstavnik Pinka, nakon čega će se doneti odluka o eventualnom izricanju mera ovoj televiziji.

Kako je Cenzolovka ranije pisala, Pink je lažni snimak Manojlovića predstavio kao šaljivu interpretaciju, kreiranu pomoću „ej aj (AI, prim. nov) tehnologije”.

Voditelji dnevnika tada nisu objasnili da „ej aj tehnologija” u prevodu znači – veštačka inteligencija.

Pink je prošle godine već emitovao na isti način kreirane lažne snimke opozicionih političara, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon čega je REM reagovao saopštenjem kojiim je podsetio emitere da su dužni da ne prikazuju sadržaj kojim zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i javnost dovode u zabludu.

Tada je REM preporučio televizijama da sadržaj generisan veštačkom inteligencijom jasno označe kao takav pre, tokom i nakon emitovanja, kao i da on ne bude deo informativnih emisija, već drugih žanrova, poput zabavnog, dokumentarnog ili obrazovnog.

Ko se ubuduće ogluši o ovu preporuku, snosiće sankcije – bila je tada jasna predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi