Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  N1: Mitrović vređao sagovornika N1 zbog priče o minama, Radić – šta li će mu biti sledeća ideja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2024.

Autor: Sonja Kamenković Izvor: N1

N1: Mitrović vređao sagovornika N1 zbog priče o minama, Radić – šta li će mu biti sledeća ideja

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović izjavio je da na snimku koji je podelio na društvenoj mreži X ne isapaljuje pravu eksplozivnu napravu. On je na svojoj TV komentarisao i citirao delove tekstova objavljenih na portalu N1, uz psovke i optužbe na račun sagovornika N1 koji su komentarisali taj slučaj.

Iako nije odgovarao na pozive i poruke novinarke portala N1, a kako bi javnosti objasnio šta se zapravo desilo na snimku koji je objavio, Željko Mitrović je na svojoj televiziji i svojoj publici rešio da pruži neke odgovore, ali bez postavljanja pravih pitanja.

Istakao je da je to bila njegova „mala šala“, da nije imala veze sa kompanijom, te demonstrirao o kakvoj se zapravo napravi radi, tako što ju je lomio na sitne delove uživo u programu.

„Ovo je ta „ubojita“ mašina koja je predmet ovih natpisa. PR-DC je preozbiljna firma koja se bavi dronovima i minama, koje izgledaju tako. To su bojeve mine i to su školske mine. Školske mine nemaju bojevo punjenje, ali imaju upaljač. Ovo nije nijedna od njih. Ovo je demo verzija koja je plastično printana. Možemo da je polomimo, da uradimo šta god sa njom. Jedino što je pravo, strela je prava“, demonstrirao je Mitrović u programu.

Mitrović je, dalje objašnjavajući šta se desilo na snimku, iskoristio prilliku da se obruši na vojnog analitičara Aleksandra Radića, nazvavši ga „nekompetentnim, špijunom i diletantom“ uz salvu uvreda.

„Ovaj analitičar koji radi na N1… Malo me je zbunilo to što je privođen zbog špijunaže. Uopšte ne znam zašto N1 skuplja ljude sa biografijama koji imaju takve probleme. A problem u biografiji se sigurno zove kad je neko privođen zbog špijunaže. Ali to nije najgore, oni tamo zapošljavaju i cvećare, i mesare, ljude koji nemaju veliko novinarsko iskustvo. Ne špijunirajte svoju zemlju, zato što smo mi Srbi, ponosni, dostojanstveni, i vama špijunima j… majku pre ili kasnije“, rekao je Mitrović.

Radić za N1 kaže da je to što je Mitrović radio, snimio i objavio na društvenoj mreži X potpuno nedopustivo, kao i da je njegov „nastup“ zamena teza.

„Može Mitrović u svom studiju da objašnjava šta god želi i uništava, lomi šta god može, ali sve ono što se vidi na snimku je nedopustivo. Teatralnost, poza i scenario su neprihvatljivi. Ceo njegov večerašnji nastup na televiziji je zapravo zamena teza. Poenta je da je ušao u veoma ozbiljnu oblast kada je u pitanju naoružanje, a da se ponaša prema pravilima estrade. Postavlja se i pitanje šta Mitrović zapravo sve ima, šta čuva, na koji način čuva, kako obezbeđuje, koje poligone koristi kada radi onakve stvari“, rekao je Radić i istakao da je to samo deo problema.

Mitrović je, kako je naveo vojni analitičar, svojim „nastupima“ dokazao da u njegovom slučaju postoji veoma ozbiljan problem kada je u pitanju njegovo bavljenje naoružanjem.

„Nebitno je da li je mina preteška, da li je u pitanju pirotehnika, da li je samostrel ili luk i strela, problem je njegova pre svega ideja. Pitanje je kava će mu sledeća ideja biti? To što on radi, rade dečaci, ali samo pre puberteta. On, sa pozicije na kojoj se nalazi, i neko ko se bavi proizvodnjom naoružanja, a uz to je i javna ličnost, šalje poruku, ali kakvu? On je na žalost vulgarizovao jednu, više nego ozbiljnu, temu“, objasnio je Radić.

Radić je naveo i da pretpostavlja da je kojim slučajem snimak, poput Mitrovićevog, objavio neko drugi, „da bi reakcija državnih organa bila radikalno drugačija i da bi taj neko garantovano dobio 30 dana pritvora“.

„Ne možete da se igra oružjem, ne on već niko, a pogotovo ako znamo da Mitrović ima minobacačke mine, dronove kamikaze i uz to se hvali da je napravio novi eksploziv. Od čoveka na takvoj poziciji se očekuje visok nivo odgovornosti i ozbiljnosti. Sve što je snimio ne ide uz to čime se bavi, a postupanje države, kakva god naprava bila u pitanju, mora biti jasno. Policija mora da izađe, da vidi šta se dešava i da postupa u skladu sa situacijom“, rekao je Radić.

Sve drugo, o čemu je govorio Mitrović, je kako je rekao Radić, „dokaz atmosfere u društvu“.

„Opozicija se predstavlja kao neka neprijateljska delatnost. Čak, ukoliko ste samo i simpatizer opozicije to je odmah neprijateljski čin“, zaključio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Više javno tužilaštvo o slučaju

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev policiji za prikupljanje potrebnih podataka i obaveštenja u vezi sa video zapisom koji je objavljen na profilu Željka Mitrovića na društvenoj mreži X, na kojem je prikazan kako, rukujući lukom, ispaljuje strelu na čijem se vrhu nalazi naprava nalik na minsko-eksplozivno sredstvo, rečeno je za Danas iz ove institucije.

„Pored ostalog, naloženo je da se utvdi gde je nastao snimak, da li se u konkretnom slučaju radi o pravim minsko-ekspolozivnim napravama, na koji način je izazvana ekspolozija, tj. da li se radi o eksploziji pravih mina ili pirotehničkim efektima“, navedeno je u odgovoru redakciji Danasa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi