Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Asanž ima pravo na žalbu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2024.

Izvor: Tanjug, B92.net, Index.hr

Asanž ima pravo na žalbu

Britanski sud doneo je konačnu odluku - osnivač Vikiliksa Džulijan Asaž ima pravo žalbe na izručenje SAD zbog curenja mnoštva tajnih američkih dokumenata.

Dvoje sudija Visokog suda u Londonu odlučivali su o tome da li veruju američkim garancijama da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može uzdati u pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana američkog ustava bude li se u SAD-u teretio za špijuniranje.

Vikiliks je inače, objavio na stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, što je najveći bezbednosni propust te vrste u istoriji američke vojske.

U aprilu 2010. objavio je poverljiv video koji prikazuje američki napad helikopterom 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Rojtersa.

Vlasti SAD-a žele da izvedu Asanža, rođenog u Australiji, na suđenje po 18 tačaka optužnice, od kojih su gotovo sve o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s Vikiliksom  bili nepromišljeni, da su naštetili nacionalnoj bezbednosti I da su ugrozili živote agenata.

Asanž se zbog zdravstvenog stanja danas nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebalo da bude izručen SAD, koja ga sumnjiči za masovno curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da sudije ne bi trebalo da prihvate uveravanje američkih tužilaca da bi Asanž mogao da traži da se osloni na prava i da dobije zaštitu na osnovu Prvog amandmana zbog toga što američki sud nije obavezan da to poštuje. "Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija", rekao je Ficdžerald pred sudom.

Na suđenju se pojavila Asanžova supruga Stela sa njegovim bratom i ocem, ali se Asanž nije pojavio iz zdravstvenih razloga, rekao je Ficdžerald.

Demonstranti su se u rano jutros okupili ispred suda u Londonu, držeći transparente i skandirajuci "Sloboda za Džulijana Asanža".

Na jednom transparentu upućenom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu piše "Pusti ga, Džo".

Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju. Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku.

Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i zatražio je politički azil.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja je osudjen na 50 nedelja zatvora od strane britanskog suda zbog kršenja kaucije.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi