Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izložba fotografija ,,Biseri Ohridskog jezera“ Iskre Peneve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2023.

Autor: MediaSfera Izvor: MediaSfera

Izložba fotografija ,,Biseri Ohridskog jezera“ Iskre Peneve

Izložba fotografija ,,Biseri Ohridskog jezera“ Iskre Peneve, članice UNS-a svečano će biti otvorena u ponedeljak 5. juna u 19 časova u galeriji Pedagoškog muzeja

Ako je fotografija poezija koja se vidi, a ne čuje, tada je poezija slika koja se čuje, ali se ne vidi. Sinestezija vizuelnog, reči i muzike neraskidivo su protkani u svetu u kome se autorka kreće. Jedna od ideja udahnula je vazduh na obalama Ohridskog jezera i oživela, a sada glasno diše kroz realizaciju ove izložbe. Fotografije su nastale u periodu 2011-2014 godine u mestima na obali Ohridskog jezera: Sveti Naum, Peštani, Trpejca, Zaliv kostiju, Ohrid, Vevčani, Radožda.

Pored prikaza lepote Ohrida i Ohridskog jezera, izložba ima još jednu dimenziju a to je priča o (ljubavnom) životu jednog čoveka i o njegovom traganju. Čamac predstavlja čoveka, a jezero oslikava njegova emotivna stanja kroz koja prolazi. Svaka slika ima svoju priču, odnosno pesmu, koju autorka izvodi pred posetiocima, na srpskom i makedonskom jeziku.

Autorka izložbe Iskra Peneva (1980) diplomirala je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gde živi i radi. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije. Pored poezije i fotografije, kreira i kratke muzičko-poetske filmove.

Izložba se realizuje u okviru manifestacije Dani makedonske kulture u Beogradu ,,Dodir Makedonije“ koja se realizuje po 13 put. To je i manifestacija od posebnog značaja za makedonsku nacionalnu zajednicu u Srbiji, a tradicionalno je podržavaju Makedonski nacionalni savet, Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanije Alkaloid i Fudeks.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

08.06.

2023.

Душко М. Петровић [neregistrovani] u 21:54

Јавите ми, волео бих да видим

До када ће изложба бити у Педагошком музеју?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi