Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od početka represije u Iranu uhapšeno 18 novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2022.

Autor: CPJ Izvor: NUNS

Od početka represije u Iranu uhapšeno 18 novinara

Iranske vlasti uhapsile su 18 novinara od početka protesta zbog smrti mlade žene Mahse Amini u pritvoru verske policije, objavio je u ponedeljak Odbor za zaštitu novinara (CPJ). „Iz više izvora u Iranu doznali smo da je 25. septembra uhapšeno najmanje 18 novinara“, od kojih je nekoliko odvedeno noću iz svojih domova iz „bez sudskog naloga za hapšenje“, navodi CPJ

Uhapšeni su i brojni borci za ljudska prava, među njima Hosein Ronaghi koji se bori za slobodu izražavanja. Ronaghi je pobegao policiji koja ga je došla privesti dok je davao intervju za Iran Internešnl sa sedištem u Londonu, ali su ga policajci priveli u subotu zajedno s njegovim odvetnicima, navode mediji. 

„U kontekstu velikog nasilja, iranske vlasti najprije su ograničile pristup VotcApu i Instagramu, a sada privode novinare s jasnom porukom: ne dopušta se nikakvo širenje vijesti o protestima“, objavili su u petak Reporteri bez granica (RSF) u saopštenju.  RSF zahteva da „novinari budu odmah pušteni na slobodu, da se odmah ukinu sva ograničenja protiv prava Iranaca na informaciju“. 

Među 18 uhapšenih novinara je i Nilufar Hamedi, koja je došla u bolnicu u kojoj je u komi ležala Mahsa Amni i time pridonela širenju informacije o sudbini mlade žene koja je nakon tri dana kome umrla. Fotoreporterka Yalda Moairey, koja se proslavila fotografijom protivladinih protesta iz januara 2019. također je privedena, prema iranskim medijima. 

Prema poslednjim podacima, najmanje 41 osoba je ubijena u protestima a više od 1200 je uhapšeno u Iranu od objave smrti Mahse Amini 16. septembra. Amini je pala u komu pošto ju je privela verska policija zbog „neprimerenog nošenja hidžbaba“ koji treba prekivati svu kosu. Aktivisti i očevici tvrde da ju je policija tukla po glavi, no policija sve optužbe odbacuje i tvrdi da je umrla prirodnom smrću. Iranski verski vođe strahuju od ponavljanja scenarija iz 2019. kada je u protestima zbog povećanja cene benzina ubijeno 1500 ljudi.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi