Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pogoršana situacija sa slobodom medija u članicama OEBS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 11. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

Pogoršana situacija sa slobodom medija u članicama OEBS

Situacija sa slobodom medija u članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) nije se popravila u proteklih šest meseci, čak se u nekim slučajevima i pogoršala, upozorava se u novom izveštaju te organizacije

Predstavljajući u Beču Stalnom savetu OEBS drugi polugodišnji izveštaj o stanju medijskih sloboda, predstavnica te organizacije za slobodu medija Tereza Ribeiro rekla je da pad slobode medija nije ograničen samo na neke članice Organizacije.

„Iako neki od događaja imaju regionalni aspekt, postoje i trendovi koji deluju na slobodu medija širom regiona OEBS utičući na sve nas na sličan način“, istakla je Ribeiro.

U novom izveštaju, koji se odnosi na period između 14. maja i 25. novembra, navodi se da su nepoverenje u medije i antimedijsko raspoloženje u porastu širom regiona OEBS, čemu je doprinelo više faktora, uključujući akcije nekih vlasti koje žele da „poseju sumnju“ kako bi prikrile svoje antidemokratske tendencije i dela.

„U Zajedničkoj deklaraciji sa drugim međunarodnim izvestiocima za slobodu medija u oktobru osudili smo rastuću plimu opasnih javnih izjava koje sadrže govor mržnje od strane poliitičara i zvaničnika. Takva retorika širi netoleranciju i podele i preti ili ohrabruje napade na novinare i branioce ljudskih prava i dovodi manjine u opasnost“, istakla je Ribeiro.

Ona je upozorila da je zbog nepoverenja i antimedijskog raspoloženja ponovo povećan broj fizičkih napada na novinare, uključujući one koje izveštavaju sa javnih skupova, kao i da su tri novinara ubijena u regionu OEBS od prethodnog izveštaja.

U izveštaju se ukazuje i na rastuće izazove za medijske radnike u onlajn sferi, uključujući uticaj dezonformacija i govora mrženje, uznemiravanje novinara, često žena, na mreži.

Pored toga, kako se navodi, brojnim medijskim radnicima i medijskim kućama preti opasnost zakonskih procedura.

„Pravno uznemiravanje predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost medija i njihovo poslovanje i takodje utiče na medijski pluralizam u regionu OEBS“, istakla je Ribeiro.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci novinarima otežano da rade svoj posao u inostranstvu.

Istovremeno se za 2022, godinu u kojoj se obeležava 25. godišnjica mandata predstavnika OEBS za slobodu medija, najavljuje niz inicijativa sa ciljem da se unapredi situacija sa slobodom medija u regionu OEBS.

Takođe će biti osnovana savetodavna grupa koju će činiti eminentne ličnosti i koja će ocenjivati izazove na planu medijske slobode, predvidjati razvoj situacije i predlagati načine za odgovor na buduće izazove.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi