Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Niški novinari o medijskoj sceni, budžetskom sufinansiranju, izazovima profesije i odnosu vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2021.

Autor: Fonet/Južne vesti

Niški novinari o medijskoj sceni, budžetskom sufinansiranju, izazovima profesije i odnosu vlasti

Da je kvantitativno medijska scena u Nišu dobra, al da po kvalitetu i profesionalsti ima tek nekoliko kvalitetnih medija, slažu se sagovornici Fonetove emisije "Niš - grad za pesnike i novinare".

O stanju lokalnih medija, izazovima profesije, budžetskom sufinansiranju medijskih projekata i odnosu vlasti prema medijama za serijal "In medias (p)res" govore Zorica Miladinović, Gordana Bjeletić, Dragan Đorđević, Milan Stojanović i Ivana Ilja Petrović (emisiju možete pogledati na ovom linku). 

Kvantitet – solidan, kvalitet – upitan, tako medijsku scenu u Nišu opisuje dopisnica Danasa Zorica Miladinović. Kaže da je problem što su većina medija po pravilu provladini mediji, poprilično neprofesionalni i kontrolisani.

Profesionalni mediji koji pokušavaju da rade slobodno i u skladu sa pravilima su ovde incident. Na prvi pogled je jasno da imate medije u kojima su žig, lik i delo Aleksandra Vučića u potpunosti zaštićeni, a zaštićeni su i njegovi saradnici – smatra Miladinovićeva.

Da je u kvantitetu medijska situacija u Nišu vrlo dobra kaže i glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić.

- Ali kada pogledate, postoje možda dva medija koji izveštavaju u interesu građana. Sve ostalo nisu mediji, jedina svrha im je promocija vlasti, nema mesta za građane Niša – kaže Bjeletićeva.

Na budžetsko sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu godinama nezavisni mediji imaju zamerke, jer se novac, gotovo po pravilu, uvek dodeli provladinim medijima i onim bliskim vladajućem SNS-u.

Ivana Ilja Petrović sa portala Siti Smart kaže da su medijski konkursi izloženi ruglu.

- U Nišu je iznos veoma veliki, gornji prag je visok. Od nas prave budale unazad pet godina, građane i medije koju učestvuju. Oni su unapred namešteni, raspisuju se prema apetitima i željama određenih vlasnika – kaže Petrovićeva.

Dopisnik televizije N1 iz Niša Milan Stojanović smatra da je razlika između sadašnjeg i ranijeg načina finansiranja taj što se čini da vlast lokalne medije drži na još kraćem lancu.

O odnosu gradonačelnice Niša prema medijima, izazovima profesije i o drugim pitanjima vezanim za medijsku scenu, pogledajte u videu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi